182 VÁLOGATOTTSÁG RUTINJA OKTATJA A KÉZIKAPUSOKAT - 2018.12.20.

Példaértékű kézilabdás együttműködés indult el Szegeden, Sugár Tímea, az Alba FKC és Fekete Róbert, a MOL-Pick Szeged utánpótlás kapusedzőjének vezetésével.

Sugár Tímea és Fekete Róbert aktív játosként, majd a hazai kézilabda kapusok oktatásában is letette már névjegyét, a két kiválóság most az edzők közötti együttműködésben is igyekszik utat mutatni a hazai kapusképzésben. A két kapusedző összesen 182 válogatottságot mondhat magáénak (Sugár Tímea 101, Fekete Róbert 81 alkalommal ölthette magár a címeres mezt), a pályán, majd edzőként szerzett tapasztalatikat most egymás tanítványaival is megosztják.

kezilabakapuskepzes_img_7968.jpg

- Kíváncsisággal töltött el a lehetőség az együttműködésre, ezt egy éve beszéltük meg Timivel még egy kapus konferencián Debrecenben. Ebben a szegmensben kevés lehetőség van testközelből tanulni a kapusszakmát, mert kevesen vannak, akik át tudnák adni az általuk felépített tudást. Ezért is örültem, hogy felmerült a közös munka, összedolgozás gondolata. Elindult egy beszélgetés, én nyáron meglátogattam a táborában, utána megbeszéltük, hogy ő jön hozzám edzést tartani, ez realizálódott december két hétvégéjén Szegeden. Érdeklődve vártam Timi edzéseit, mert amit ő tanít, az majdhogynem homlokegyenest más, mint amit én oktatók a PICK-es kapusaimnak. Valahogy kiszivárgott a hír és külsős érdeklődők is szép számmal jöttek és nemcsak kapusok, hanem edzők is.

kezilabakapuskepzes_img_8007.jpg

A tapasztalat nekem pozitív volt, hiszen minden kapusomon nyomot hagyott a történ, elindított bennük egy gondolkodást az új információkkal kapcsolatban. Örültem, mert rengeteg kérdés, felvetés volt a srácok részéről, amellett hogy nagyon-nagyon elfáradtak. Egyik 2 órás volt, a másik közel 3 órás, úgyhogy elég fárasztóra sikeredett, de fontos volt látni azt a technikai repertoárt, ami szerint Timi edzésmódszere működik. Mindketten opciót kínálunk a védésre, tehát megtanítjuk a technikákat, amiből egy szint felett nekik kell kiválasztani azt a technikát, amivel sikeresek tudnak lenni.- árulta el Fekete Róbert.

a_kezilabakapuskepzes.jpg

Sugár Timi is nagyon pozitívan tekint vissza a Szegeden eltöltött órákra, véleménye szerint olyan közös munka vette kezdetét, mely mindenképpen eredményes lehet a fiatal hálóőrök számára.

- Kíváncsian vártam ezt a közös munkát, mert teljesen mást képviselünk mi ketten, már csak a termetünkből és a nemünkből adódóan is. Bebizonyosodott, hogy mindketten tudunk egymástól tanulni és ezzel többé válni. Az együttműködésnek az első két lépcsőfoka volt, hogy két szombati napon én lementem Szegedre és tartottam bemutató edzést a saját módszeremből, az első napon 15, a második nap 9 kapus vett részt az edzésen, voltak fiúk és lányok vegyesen. Természetesen fiúk voltak többségben, hiszen Robi inkább a fiú vonalat viszi, de azért lányok is akadtak szép számmal. Szeretnénk ezt a most megkezdett közös munkát tovább vinni, meghívtam Robit Fehérvárra, hogy az én tanítványaimnak adja át az ő saját látásmódját, élményeit és a saját gondolatait - mesélt szegedi látogatásáról Sugár Tímea.

b_kezilabakapuskepzes.jpg

Hamarosan tehát Fekete Róbert is ellátogat Fehérvárra, de hosszabb távon ennél jóval több lehet a közös munkában, a tervek legalábbis ezt mutatják. Susu be is avatott minket ezekbe a tervekbe.

- Sajnos az edzők világa nagyon zárt, sokan nem kíváncsiak az új információkra, ebben szeretnénk mi változást elérni, nyitni egymás felé. Első lépésként a kapusokhoz igyekszünk minél több információt eljuttatni, de terveinkben van, hogy a kapusedzőknek is a segítségükre legyünk. Én azt gondolom, hogy egyedi a kezdeményezésünk és jó úton haladunk ahhoz, hogy egyre több és több kapusságot  szerető emberhez jussunk el.

Vissza a hírekhez