ALBA ŐSZ KAPUSSZEMMEL - 2016.12.01.

Az Alba Fehérvár KC női kézilabda csapata kemény őszi szezont tudhat maga mögött és hasonlóan keménynek ígérkezik a folytatás. A három sorozatban (bajnokság, Magyar Kupa, EHF-kupa) lejátszott 16 mérkőzésükből 10 találkozót megnyertek. Sugár Tímeával, az Alba FKC kapusedzőjével és a két kapussal, Herr Orsolyávall és Sipeki Flórával beszélgettünk.

alba_kapusszemmel_sugar_kapuskepzes2.jpg

Susut arra kértük, hogy értékelje az őszt, természetesen a kapusok teljesítményére fókuszálva, "kapus szemmel".

„Két nagyszerű kapusunk van, akik, mind emberileg, mind sportolóként magasra teszik a mércét. Az edzések minden pillanatát úgy élik meg, hogy pontosan tudják, a befektetett munkával tudnak majd maximálisan élni a megkapott lehetőséggel. Panaszra nincsen okunk, szuper kapusteljesítménnyel hozták le ezt a 16 mérkőzést. Orsi másodvirágzását éli, nagyon stabil, kiegyensúlyozott teljesítménnyel tudott a csapat húzóembere lenni. Fló pedig nagyon nagy és folyamatos fejlődésen megy át, aminek még nem értünk a végére. Szokták mondani, hogy valaki kopogtat az ajtón, ő most ősszel berúgta azt. Örülünk a múltnak, de már a jövőért dolgozunk és még nagyobb elánnal vetjük bele magunkat a munkába. Nem válunk megelégedetté, tanulunk az elmúlt időszakból és dolgozunk tovább becsülettel, a fejemben már kialakult a terv a következő alapozó időszakra.”

Susu úgy fogalmazott, másodvirágzásod éled. Ennek alátámasztására egy adat: az EHF-kupában 50%-os hatékonysággal védtél. Minek köszönhető ez a kiváló teljesítmény?

„Nagyon örülök, hogy tudok a csapatnak segíteni, - kezdte Herr Orsolya - biztos hátteret biztosítva nekik. Nem tudom, pontosan minek köszönhetem, de az biztos, hogy a munka elengedhetetlen. Nagyon sokat dolgozunk, készülünk minden mérkőzés előtt, és ez a jövőben sem lesz másképpen. Számomra minden meccs fontos, amit játszunk. Mindenképpen örülök annak, hogy nemzetközi porondon is játszunk idén. Egyre motiváltabban is vagyunk, ahogy előremenetelünk. Mivel tudom milyen az EHF-kupában döntőt játszani, nagyon motivál, hogy ezt az élményt újra átéljem. Remélem továbbra is ilyen jól fog menni a védés, de úgy gondolom, a nagyon jó csapatmunka is elengedhetetlen a további sikerekhez. Nagyon nehéz dolgunk lesz a csoportkörben. Nyilván idáig is küzdeni kellett, de azért a BL-ből kiesett csapatok egy magasabb kupasorozatban edződtek, így úgy gondolom minden csoport tagjaira kemény csaták várnak. Most ránk egy kisebb alapozás vár, ami szükséges lesz majd a januári nagy derbik megkezdése előtt. A tavaszi szezontól azt várom, hogy a bajnokságban sokkal jobban szerepelünk, míg a Kupában tovább menetelünk, olyan magabiztosan, mint idáig. „

Susut idézve szabadon: Fló nem bekopogott az ajtón ősszel, hanem berúgta azt. Erre kiváló példa a Michalovce elleni visszavágó. Minek köszönhető ez a remek forma? Mentálisan nagyon stabilnak tűnsz.

„Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt majdnem másfél évben Susuval. Úgy gondolom, és hiszek benne, hogy az elvégzett munka kifizetődik, és amikor megkaptam a lehetőséget, úgy érzem, többnyire tudtam élni vele. Mostanában jobban kezelem mentálisan a meccseket. Nem izgulom túl a dolgokat, valamint ahogy már említettem hiszek benne, hogy az a sok munka, ami bennem van, nem hazudik. Képes vagyok jól teljesíteni, mert már sok helyzetben bebizonyítottam, és ezt elsősorban nekem kell elhinnem. A mentális felkészülésben továbbá segítségemre van a csapat sportpszichológusa, Pankár Tibor is. Nem mondanám azért, hogy kész kapus vagyok, mert mindig van hova fejlődni, de úgy érzem, jó úton haladok ahhoz, hogy jó kapussá váljak. Tény, kijött a lépés a Michalovce ellen, jó érzés volt, hogy egy magabiztos győzelemhez tudtam segíteni a csapatot. Ráadásul a tv is közvetítette a mérkőzést, sok régi ismerőstől, barátoktól kaptam üzeneteket, ennek is nagyon örültem. Azt hiszem az interjú-adást is tanulni kell, hogy az ember rögtön a mérkőzés után értelmesen tudjon válaszolni a feltett kérdésekre. Ebben is van hova fejlődnöm.

A következő időszak az erőgyűjtés jegyében fog telni, mert december 30-án elkezdődik egy hosszú menetelés. Az EHF-kupa csoportkörben már nincsenek könnyű ellenfelek, de nem vagyunk elégedetlenek a sorsolással. A következő célunk a csoportban is a továbbjutás. A nemzetközi kupa mellett a Magyar Kupában is szeretnénk továbbjutni, valamint folytatnunk kell a felzárkózást a bajnokságban is. Nem lesz egyszerű, de úgy érzem, a csapat egyre összeszokottabb, és még sok sikert érhetünk el közösen. Én pedig remélem, hogy minél többet hozzá tudok majd tenni a teljesítményemmel!” – mondta Sipeki Flóra.

 

Berkesi Péter

Fotó: Horváth Gyula

Vissza a hírekhez