AZ ELSŐ FELNŐTT SZEZON VÁR AZ ALBA TEHETSÉGÉRE - 2019.05.27.

Az első felnőtt szezon vár az Alba tehetségére

Mozgalmas szezont tudhat maga mögött az Alba Fehérvár KC ifjú hálóőre, Vajk Eszter ráadásul újabb nagy kihívás előtt áll, Sugár Tímea tanítványa nyártól egy évig a Budaörs játékosa lesz.

sugarkapuskepzes_2019_alba1.jpg

A mögöttünk hagyott 2018/2019-es szezonban Vajk Eszter alapembere volt az Alba Fehérvár KC ifjúsági csapatának, a 18. életévét tavaly decemberben betöltő kapus a korosztályos csapat mellett ráadásul az első keret tagja is volt, rendszeresen részt vett a keret edzésein, sőt, pályára is lépet az NBI-ben. Sugár Tímea tanítványának nagy kihívás volt a 2018/2019-es szezon, hiszen hosszú sérülés után tért vissza, így kellet bizonyítani az ifjúsági és a felnőtt csapatban.

- Kicsit döcögösen indult a szezon, de az idő múlásával szépen a helyükre kerültek a dolgok, jól éreztem magam az ifjúsági csapat kapusaként. Emellett nagy segítség volt nekem, hogy a felnőtt csapattal tudtam edzeni, értékes tapasztalatokat szereztem. Azért az első kerettel készülni más szintet jelent, nagyon sokat tanultam a kapustársaimtól. Györkös Rebeka és Mistina Kitty is a fiatalabb generációhoz tartozik ugyan, de sokkal rutinosabbak nálam, értékes és tanulságos volt a közös munka. Úgy érzem, amit Sugár Tímeától az elmúlt három évben tanultam, az most érett be igazán, ebben a közegben. Mindent összegezve, úgy érzem, ebben a szezonban minden tekintetben 100%-os állapotba tudtam kerülni a sérüléseim után.

A nyár jelentős változásokat hoz az ifjú kapus életében. Az Alba Fehérvár KC szeretné, hogy fiatal tehetsége a felnőttek között is tapasztalatot szerezzen. Így Eszterrel egyetértésben az a döntés született, hogy első lépésként az NBI/B lenne a megfelelő fejlődési terep,Vajk Eszter így egy évre a Budaörs gárdájához kerül kölcsönbe.

- Csurgó és Budaörs jöhetett számításba. Sugár Tímeával és Deli Ritával átbeszéltük a lehetőségeket, hogy melyik csapat lenne a legjobb a fejlődésem érdekében, hogy hol védhetnék a legtöbbet, ezek alapján végül Budaörsre esett a választás. A Budaörs ugye most kiesett az NBI-ből, viszont az NBI/B-ben sok jó játékos van, olyanok, akik mögött komoly élvonalbeli rutin van, így nem nevezhető gyenge színvonalú bajnokságnak. Ez egyértelműen nagyobb kihívás lesz nekem, mint az utánpótlás bajnokságok, várom már, hogy felnőtt szinten védhessek, fejlődhessek és bizonyíthassak.

sugarkapuskepzes_2019_alba2.jpg

- Hogyan érzed, most jött el a korosztályváltás pillanata, amikor utánpótlásból a felnőttek közé kell lépnie Vajk Eszternek.

- Igen, teljes mértékben így érzem, most jött el a pillanat. Az elmúlt éveket nehezítették sérülések, melyek hosszú ideig hátráltattak. Szerencsére ezeket magam mögött hagytam, ez az év a visszatérésemről szólt, és nem is sikerült rosszul. Most viszont eljött az ideje, a fejlődésem szempontjából mindenképp, hogy felnőttek között folyamatos játéklehetőséget kapva védjek, erre pedig a Budaörs csapata tökéletesen megfelelő.

- Azért egyszerre két váltás, utánpótlásból a felnőttek közé kerülni, illetve egyúttal, ha csak kölcsönbe is, de másik klubhoz menni nem egyszerű dolog.

- Nem, de mint mondtam, nagyon sokat beszélgettünk erről az edzőimmel, Sususval is rengeteg szempontot, érvet és ellenérvet mérlegeltünk és úgy érzem, a legjobb döntést hoztuk meg. Felkészültem rá, hogy benne van a pakliban az is, hogy ismét nehezebben indul majd a szezon, pont emiatt a váltások miatt, de biztos vagyok benne, hogy bele fogok rázódni, fel fogom venni a ritmust és sok munkával elérhetem a céljaim. Ez a következő évem arról fog szólni, hogy immár a felnőttek között minél többet tudjak fejlődni.

A korosztály- és csapatváltás mellett még egy fontos változás lesz Vajk Eszter életében, hiszen eddigi edzőjével, Sugár Tímeával kevesebb lehetőségük lesz a közös munkára. Eszti szerint ez azonban csupán átmeneti állapot, ráadásul ritkábban ugyan, de kölcsönadása alatt is megoldják majd a közös gyakorlás lehetőségét.

- Amikor elkezdtük a közös munkát, rögtön éreztem azt a precizitást, elhivatottságot, tanítani akarást, ami jellemzi őt. Nagyon sokat dolgoztunk, voltak edzések, amik után rettenetesen elfáradtam, de megérte, mert nagyon sokat tanulhattam tőle. Én úgy gondolom, a kapusoknak minél több technikát, módszert kell megtanulniuk, hogy ezekből aztán az évek során kifejlődjön a rá jellemző személyiség és saját stílus. Úgy gondolom, Susutól rengeteget tanulhattam, mind emberileg, mind szakmailag, még a sérüléseim alatt is. Volt, amikor még nem védhettem, nem állhattam a kapuba, de akkor is fejlesztettünk olyan dolgokat, amiket az aktuális állapotom megengedett. Szép emlékként tekintek vissza erre a három évre és nagyon sajnálom, hogy most ez a munka az eddigi formájában nem tud folytatódni. Megbeszéltük, hogy amennyire lehet, dolgozunk tovább közösen, de nyilván egy más csapatnál leszek, így az eddigiekhez képest ritkábban tudunk majd együtt edzeni. Viszont egy év múlva, mikor lejár a kölcsönszerződésem, immár a felnőttek között szerzett tapasztalatokat felhasználva dolgozhatunk majd ismételten együtt.

sugarkapuskepzes_2019_alba3.jpg

- Viszont ez a három év most már a Tied és Budaörsön lesz lehetőség hasznosítani a Susutól tanultakat.

- Így van, a megtanult technikák, gyakorlatok már az enyémek és biztosan sokat jelentenek majd az elkövetkező szezonban. A rengeteg közös munkának épp ez lesz az egyik gyümölcse, hogy bárhogy is alakul egy meccs, kerüljek bármilyen szituációba, lesz hova nyúlnom és előhúznom olyan dolgokat, melyeket a közös edzéseken megtanulhattam. És persze hangsúlyozom újra, amikor csak lehet, szeretnénk folyatatni a közös munkát, mert ez nekem nagyon fontos szempont.

Írta Németh Zoltán

 

Vissza a hírekhez