MOTIVÁCIÓS NAP A KAPUSOKKAL - 2015.11.22.

Izgalmas napot tölthettek együtt 2015. november 22-én Sugár Timi kapusai. Susu a sport egy egészen más megközelítését szerette volna megmutatni tanítványainak, nem is akármilyen területen: pszichológiai vonatkozásában. „Amikor pszichológiáról beszél az ember, nagyon sokaknak negatív kép jelenik meg a fejében, pedig a mindennapi teendők jobbá tételének a lehetősége rejlik benne. A célom a rendezvénnyel a sportpszichológia megismertetése volt-meséli Susu - és a kis ízelítő és kedvcsináló mellett az ismeretek tágítása is, hogy a kapusaim világlátása szélesebb körű legyen és érezzék, a fejlődésnek számtalan iránya van, ami által többé tudnak válni, mint kapusok, s mint emberek.

motivĂĄciĂłs nap a kapusokkal_1.jpg

Az előadást a Károli Gáspár református egyetem, Bölcsésztudományi karán tanító, Pankár Tibor tartotta a kapusoknak, hatalmas lelkesedéssel és nem kisebb szakértelemmel megtöltve napjukat. Az előadás nemcsak elméleti ismeretekkel ruházott fel bennünket. Tibor a gyakorlati bemutatásra, a személtetésre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett, amivel nemcsak a kezdeti bátortalanságot és feszültséget oldotta a kapusokban, hanem rendkívül jó hangulatot, jókedvet teremtett, ami elősegítette, hogy jobban megértsük saját magunkat is, illetve a sportban, és ezen belül a kapusságunkban betöltött szerepünket is. Rendkívül érdekes volt látni, ahogy az előadás előrehaladtával mindenki egyre bátrabb lett, kifejezte véleményét, elgondolkodott, milyen kapusnak is tartja magát. Azt gondolom, ehhez nemcsak jó önismeret szükséges, hanem nagy bátorság is, hogy a kapustársaim előtt őszintén valljak az érzéseimről, élményeimről. Cziráky Fanni, aki másodéves a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia szakán, és maga is a sportpszichológia területén szeretne elhelyezkedni, így élte meg az eseményeket: „Tibi Általános lélektan gyakorlatot tart nekem, és érdekes volt látni a pszichológiát így a gyakorlatban. Természetesen nekünk sok gyakorlatunk van az egyetemen, ahol ez a kezdetleges tartózkodás, amit itt a kapusokon láttam hiányzott, mivel nekik első találkozás volt ezzel a területtel. Azt gondolom, hogy a végére abszolút nyitott lett a társaság és az elmondottak alapján mindenki hazatudott vinni valami fontosat a délelőtt hallottakból. Nagyon jó gondolatokat mondtak a kapusok a foglalkozás alatt, amiről nekem is eszembe jutott egy csomó új gondolat. Tibi, mint előadó szerintem szuper volt, nem régóta tanít, de az egyetemen is hasonló gondolatiságban tartja az óráit, én már ott is szerettem a stílusát.”

Susu is kiemelte az előadás hangulatában bekövetkezett érezhető változást.” Az elején láttam mindenkin, hogy távolság tartással, de egyben kíváncsisággal várták az előadást, hiszen nem tudták, mi is vár rájuk. Az idő lejártakor már az élénkséget és nyitottságot érzékeltem. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a tervezett időtartamot bő félórával kitoltuk és mindenki egyöntetűen kijelentette, hogy várja a következő foglalkozást.” A következő alkalom reméljük nem sokat várat majd magára, Susu elmondta, hogy már tervezi a Tiborral való közös munkát, amiben a sportpszichológia nagy hangsúlyt kapna a kapusok mentális felkészítésében.

motivĂĄciĂłs nap a kapusokkal_2.jpg

A délelőtt legnagyszerűbb részét az előadás végén adott visszajelzések adták. A kapusok már levetkőzve magukról a kezdeti félszeg, bátortalan hangulatot nyíltan elmondták, hogy mit adott nekik az előadás. Elmondásuk szerint sokkal kiegyensúlyozottabbak lettek, nyugodtabbak, amihez nagyban hozzájárult az előadás végén Tibor által tartott meditációs gyakorlat is. Elmondták továbbá, hogy sokkal tisztábban látják magukat kapusként, volt, akinek segített egy korábbi rossz mérkőzés élményt feldolgozni, sokkal pozitívabban szemlélte az előadás következtében a történteket. Látszott mindenkin, hogy remekül érezték magukat, és egészen új lendülettel indulhatnak neki a következő edzésnek. Susu is építő visszacsatolást nyerhetett a hallottakból: „A végén Tibinek meg is köszöntem a szemléltetős előadást, hiszen az általam mondott mondatok és útmutatók nagyon sok esetben megerősítésre kerültek. Ez számomra is egy nagyon jó visszajelzés volt, illetve a kapusok egy külső szakember által érezhettek rá a tudatos, önismereten alapuló pszichés hatások erejére.”

Az új élményeket egy közös ebéd zárta le, ahol megbeszélhette mindenki egymással is az előadás izgalmas részeit, részleteit. Ezután indulhatott el a nap egy újabb izgalmas eseménye: közös mérkőzéslátogatás Budapesten. Fél 4 körül érkeztünk a Syma Csarnok bejáratához, hogy részesei legyünk a Fradi-Fleury Loiret BL mérkőzésnek. A fehérvári kapusokhoz Susu XVI. kerületi tanítványai is csatlakoztak. A közös mérkőzések látogatása nekem mindig egy kiemelkedő élmény volt, míg Susu tanítványa voltam. Szerencsére többször is részt vehettem ilyen alkalmakon, melyek egytől-egyig remekül sikerültek. Ezek az emlékek elevenedtek meg bennem, mikor több mint húszan kapusok elfoglaltuk a C szektor üléseit. De nem csak bennem támadtak ilyen irányú érzések. „Nagyon nosztalgikus volt a Szikora Melit nézni a volt társakkal és Susuval az oldalamon, főleg egy francia csapat ellen. Nagyon köszönöm, ez egy különleges élmény marad a számomra” – mondta el Fanni, aki nagy örömmel mesélt nekem a francia csapatban fellelt ismerős emberekről is.

motivĂĄciĂłs nap a kapusokkal_3.jpg

„Amikor a sportolói pályafutásom befejeződött és az edzői feladataim kerültek előtérbe, megfogalmaztam saját magam számára, hogy a nemcsak nagyszerű játékosokat, hanem széleskörű látásmóddal rendelkező embereket szeretnék nevelni – mondja el nekem Susu a pályán kívüli programok célját. „Ekkor kezdtem el különböző irányú programok szervezésével kiegészíteni a kapusképzést, ebben foglaltatott bele a mérkőzések nézése. Mindig a saját lehetőségeim mértéke határozza meg, hogy mit is tudok megvalósítani számukra, de hiszek benne, hogy plusz motivációként szolgálhat számukra.” Aktív kézilabdás éveimben pont ezt jelentette számomra is, ha a pályán kívül időt tölthettünk Susuval. És ezt láttam a lányokon is. Mind egy poszton játszanak, ez a küldetéstudat köti őket össze, és nagyszerű élményekkel gazdagodhattak az egész nap folyamán. Ha valamiből, akkor az ilyen emlékekből mindig pozitív gondolatokkal tölthetik fel magukat, ahogyan ezt Tibor előadásán az egyik koncentrációs feladatban is megtanulhattuk és megtapasztalhattuk. Együtt örülhettünk a mérkőzés összes védésnek, melyeket nagyobb részt Szikora Melinek köszönhettünk, örülhettünk az összes gólnak, a hatékony csapatmunkának és az utolsó sípszónak, ami Fradi győzelmet könyvelhetett el, méltóképpen lezárva a mi közös napunkat is. Még sok ilyen élményt kívánok a kapusoknak és sok lehetőséget Susunak, hogy tovább szélesíthesse kis kapusainak látókörét.

Írta: Réty Lilla

Vissza a hírekhez