Kapustábor 2015.06.29-07.03.

Mit tegyen az ember, ha kézilabda kapusként alapozás előtti mozgásra vágyik? Ha szereti a kihívásokat? Ha szeretné jól érezni magát és egyben szakmailag a lehető legtöbbet tanulni és fejlődni? Jelentkezzen Sugár Tímea kapustáborába! Az idei nyáron kilenc kapus biztos nem bánta meg, hogy Susu táborát választotta… Sőt! Még a kulcs is beletört az öltözőzárba, nehogy véletlenül haza kelljen menni.  

2015. június 29.- július 3. Helyszín: Tököl Városi Sportcsarnok. Susu a tavalyi első kapustábora után az idén is gondoskodott róla, hogy tanítványai minél magasabb szintű szakmai tudással, óriási élményekkel és folyamatos motivációval vágjanak bele az új szezonba. „Mindenképpen szakmai tábort szerettem volna csinálni, ahol a kapusság van a középpontban, különleges programokkal kiegészítve.” – nyilatkozta Susu. „Viszont kor és nem meghatározása nélkül, - folytatta - hogy a kapustársadalom összetartását erősítsük és olyan különleges szituációkba helyezzük el, amivel az év során nem találkozhatnak a kapusok, ezzel téve különlegessé és érdekessé a kapus posztot.”

sugar_kapustabor_2015_sugarkapuskepzes.hu28.JPG

Különlegességben és érdekességben nem is volt hiány, mikor végigfutott a szemem a heti edzésterven, elgondolkodtam, mennyire jól felépített a hét. A szakmai és játékos edzések között mindig megbújt egy-egy változatos program. Az egyik ilyen volt Cziráky Fanni hétfői krikett edzése, ahol teljesen más mozdulatokkal, más stílusú edzéssel találkoztak a fiatalok. Megadta a hét alaphangulatát. „Nagyon érdekesnek találták a játékot, - mesélte Fanni - de általában annál nagyobb visszajelzésre nincs szükség, mint amikor sikerül teljesen belefeledkezni a játékba, még úgy is, hogy azelőtt fél órával még teljesen ismeretlen volt számukra.”  Elmondása szerint nagyon pozitív volt a fogadtatás és gyorsan ráéreztek a játék lényegére.

A kapusmozdulatok gyakorlására, tudatosítására számos kreatív eszköz ált a kapusok rendelkezésére, a frizbitől a lufis feladatokon át (ami mint később kiderült, sokuk kedvenc emléke maradt) a gumikerékig, nem találkoztak két ugyanolyan feladattal, közben pedig tanultak, keményen edzettek és szórakoztak is egyaránt a kapusok. Mint megtudtam, nagy kedvenc volt zsámolyról elugrás közben védőmozdulatot csinálni, amit a tábor végére szárnyképző feladatnak neveztek el és nagy nevetések közepette osztották meg velem, hogy kinek hogy sikerült elvégeznie egy-egy mozdulatot.

sugar_kapustabor_2015_sugarkapuskepzes.hu15.JPGKét meglepetés vendég is érkezett a héten, Kamper Olívia és Kiss Éva, akik nem csupán nézőként vettek részt a táborban, hanem együtt játszottak, edzettek a kapusokkal. Később a közös beszélgetéseken kérdezhettek tőlük a kapusok, tanácsokat kérhettek, a lányok meséltek az elmúlt éveikről, milyen érzés az első osztályban játszani, válogatottnak lenni. Kamper Olíviával csobbanhattak is a kapusok, együtt mentek ugyanis a délutáni program keretében uszodába. Széles mosollyal és nem kisebb lelkesedéssel meséltek nekem ezekről az élményekről a táborozók.

sugar_kapustabor_2015_sugarkapuskepzes.hu19.JPG
Susu meghívására az utolsó pénteki tábornapon magam is részt vettem, magamba szívhattam a környezet hangulatát, az egy hét alatt összekovácsolódott kis csapat jókedvét és élményeit, emellett pedig velük együtt próbálhattam ki, mennyire vagyok ügyes dartsban. A Tököli Városi Sportkör Darts Szakosztályához látogattunk el, ahol egy rövid bevezetőt követően már röpültek is a nyilak a táblák felé. Nem kellett sokat várni, hogy a küzdőszellem is előbukjon a srácokból, rögtön versenyezni kezdtek, miközben a csapat másik fele bejárhatta lovas kocsival Tököl csodaszép helyeit. Jó volt látni a városnak azt az oldalát, amit szerintem csak a helybéliek ismernek (külön köszönet a lovas úrnak a sok információért és kalandos utazásért).

Mindenképpen ki kell emelni Cziráky Fanni és Szikora Melinda munkáját és segítségét, akik egész héten mind szakmailag, mind a háttérmunkában óriási segítségére voltak Susunak, aki így emlékezett vissza a közös munkára: „Amikor az ember saját magáról állít ki bizonyítványt, akkor nagyon magas fokú bizalom kell azokkal az emberekkel szemben, akinek a feladatok egy részét átadja. Ők azok, akik az én tanítványaim voltak hosszú időn keresztül, így mindkét irányban megismertük egymást, ismerik az elvárásaimat a hozzáállásomat és az a maximalizmust, amit elvárok a feladatokkal kapcsolatban. Ők azok az emberek, akikben maximálisan megbízom és a tábor sikere ebben is rejlik, mert a mi egymás irányába mutatott tiszteletünk és kiegyensúlyozottságunk megnyílást ér el a gyerekekkel szemben is. Nagyon jó lenne, ha nagyon sokáig fennmaradhatna ez a hármas.” Fanni számára ez minden évben egy szuper alkalom, hogy újra együtt dolgozhasson ez a hármas, így most is nagyon élvezte, nagyon sok volt szerinte a törekvő, vidám arc. Meli mindamellett, hogy remekül érezte magát a héten, kiemelte Fanni kiemelkedő háttérmunkáját.

sugar_kapustabor_2015_sugarkapuskepzes.hu1.jpg sugar_kapustabor_2015_sugarkapuskepzes.hu2.JPG

A két lány mellett Tököl polgármestere, Hoffmann Pál személyében is egy óriási segítőt ismerhettünk meg, akit Susu még a Fradiban töltött kézilabdás évei alatt ismert meg. Ő ezt az élet nagy ajándékának tartja. „Imádtuk egymást és ez a mai napig sem változott. Azt az alázatot és szeretetet, amit a kézilabda felé tanúsít, mindenki felé tiszteletet ébreszt” – mondta el nekem Susu. „Az ő társaságában nem lehet unatkozni és minden életszituációt óriási bölcsességgel old meg, még mindig szórakozás és tanulás a vele töltött összes pillanat. Nélküle ez a közös vállalkozás nem jöhetett volna létre és nem lehetne ilyen sikeres, hiszen a legnagyobb nyugodtsággal foglalkozhattam a szakmai irányítással.

Látható tehát, milyen erők munkálkodtak egész héten, hogy a lehető legtöbb lehetőséget, legnagyobb tudást és egy hatalmas élménybombát adjanak át Susuék a kapusoknak. „ Intenzív szakmai tábort álmodtam meg, ahol a kapusság kidomborítása, sok információ átadása és sok munka elvégzése mellett rengeteg kiegészítő programmal szerettem volna kedveskedni azoknak, akik a kapusság mellett tették le a voksukat és a nyaralás időszakában önszántukból választották ezt a tábort” – fogalmazott Susu. Szikora Meli is hangsúlyozta, hogy ez a tábor arról szólt, hogy kicsit kivették az egyéneket, és kis csoportokban foglalkoztak az emberekkel, és igyekeztek mindenkibe nagy energiákat fektetni. A pontosításon volt a hangsúly, egy-egy rossz testtartás és mozdulat javításán. Kiemelte még, hogy akik klubszinten nem kapnak nagyobb figyelmet, itt megkaphatták, amit nagyon megháláltak, és maximálisan odatették magukat az edzéseken. Kihozták a legtöbbet magukból.

S hogy milyen visszajelzések követték a táborba fektetett energiát és munkát?

„Nagyon sok mosoly, jó kedv és csillogó szem” – mesélte nagy mosollyal Susu. :) „Amikor visszajelzésként hallottuk, hogy otthon bemutatót tartottak a tanultakból, mesedélutánt a történtekből és, hogy úgy feküdtek le, hogy már nagyon várták a másnap reggelt, hogy jöhessenek, mindent megér és még most is mosolygok, amikor mondom. Az edzők életében nagyon kivételesek és nagyon értékesek ezek a pillanatok, és én nagyon értékelem is, igyekszem elraktározni és táplálkozni belőle.”

A nap végén csak annyit kérdeztem: jövőre veletek ugyanitt? És kilenc kapus kilenc keze egyszerre emelkedett a magasba, a fejek egyszerre bólintottak igent, miközben az egyik lány halkan megjegyezte, hogy jövőre inkább kéthetes legyen a tábor. Ez a visszacsatolás pedig remekül példázza a táborba fektetett energiát, gondolatokat, szakmai tudást, kreativitást és tettrekészséget. Kíváncsian várjuk a következő nyarat a következő táborral.

Réty Lilla

A kapustáborról készült Cunder cikket itt olvashatjátok!

Tököli Tükör újságban írt cikket itt olvashatjátok!

Vissza az Élmények menüponthoz