SPORTPSZICHOLÓGIA A TELJESÍTMÉNY SZOLGÁLATÁBAN - 2020.02.14.

Egyre hangsúlyosabb helyet kap a XXI. század sportjában, így a kézilabdában is a megfelelő mentális felkészülés. Ennek fontosságáról, a sportpszichológia kapusokra gyakorolt hatásairól beszélgettünk Dr. Nagy Sándor sportpszichológussal.

Dr. Nagy Sándor és Sugár Tímea ismeretsége hosszú évekre nyúlik vissza, a kiváló szakember még a 2000-es olimpiára készülő női kézilabda válogatott hálóőreként találkozott Susuval. Később ugyan jött egy kis szünet a munkakapcsolatban, most azonban a kapusai felkészítését magas szintre emelő egykori hálóőr ismét együtt dolgozhat hazánk egyik legismertebb sportpszichológusával, akinek egyáltalán nem idegen terep a kézilabda.

- Korábban jómagam is kézilabdáztam, később testnevelő tanári és kézilabda edzői képesítést szereztem a Testnevelési Főiskolán - árulta el Dr. Nagy Sándor -. Tíz évet dolgoztam is ebben a szakmában, közben pedig elvégeztem a pszichológia szakot. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék erre a területre, a sportpszichológia irányába lépni. Ez pszichológusként meg is adatott, elkezdtem sportolókkal dolgozni, az egyik ilyen jellegű felkérésem a Mocsai Lajos vezette női kézilabda válogatott mellé szólított, a csapat akkor a 2000-ben Sidney-ben rendezett olimpiára készült, itt ismerkedtünk meg Timivel. Később egy időre megszakadt ez a kapcsolat, aztán újra találkoztunk, én a kézilabda szövetség edzőképző tanfolyamain tanítok és ezen a programon belül rendeztek egy kapusedző képzést, ott találkoztunk ismét és akkor frissítettük fel a munkakapcsolatot.

sugarkapuskepzes_img_4798.jpg

Korábban az élsportolók között tabu volt a sportpszichológia, ha kérték is szakember segítségét, a sportolók nem reklámozták ezt. Ha lassan is, de ledőlőben vannak ezek a falak, egyre több nemzetközileg is jegyzet sportoló veszi igénybe ezt a fajta segítséget, mely valóban sok pluszt jelenthet pályafutásuk során.

- Most már Magyarország kapcsán is kijelenthetjük, hogy a felkészítés ezen területe egyre kevésbé számít tabutémának, egyre kevesebb az a tévhit, ami korábban jellemző volt. Sokáig az volt a nézet, ha valaki pszichológushoz megy, vagy épp sportolóként sportpszichológushoz, akkor annál az embernél, sportolónál biztosan problémák vannak. Ez nincs így, a sportpszichológia azon ága, amivel én foglalkozom, épp egészségpszichológiai megközelítést használ. Elsősorban a teljesítmény növelése, ennek a mentális hátterének a vizsgálata és fejlesztése áll a középpontban. Nemzetközi szinten már az a tendencia, hogy világversenyeken a csapat vagy az egyéni sportoló szakmai stábjában már ott van a sportpszichológiáért felelős szakember. Most már eljutottunk oda, hogy hazánkban is egyre többen veszik ezt igénybe. Tudni kell, hogy Magyarországon 12 éve indult el a Testnevelési Egyetemen egy ilyen irányú szakképzés, én magam is az első csoportnak a tagja voltam. Korábban nem volt erre lehetőség, de most már több szakember rendelkezik ilyen végzettséggel.

A mentális felkészítés ugyanolyan fontos az egyéni sportokban és a csapatsportágakban érdekelt versenyzők esetében is, ahogy Dr. Nagy Sándor elárulta, mégis vannak apróbb különbségek, ráadásul a kapusok esetében is beszélhetünk egyfajta speciális helyzetről.

- Bizonyos értelemben nincs különbség, mert vannak olyan törvényszerűségek, melyek ugyanúgy működnek egyéni vagy csapatsportok esetében is. Bizonyos értelemben azonban vannak különbségek, léteznek a csapatokra jellemző csoportdinamikai hatások, amik a teljesítményt közvetlenül befolyásolják. Az ezekhez való viszonyulás megkülönbözteti a csapatokkal való foglalkozást az egyéni sportolókkal történő munkától. A csapatsportágak esetében annyiban bonyolultabb a dolog, hogy ott a csapattársak teljesítménye egymástól is függ, míg az egyéni sportoló, ahogy mondani szoktuk, a saját bőrét viszi vásárra. A kapust igénylő csapatsportágakban, így a kézilabdában a kapusok lélektana speciális. Azt vallom, a jó értelemben vett különleges személyiségek lehetnek jó kapusok, bár ez nagyrészt a mezőnyben szereplőkre is elmondható. Az biztos, hogy a kapusoknál kell egyfajta fanatikusság ahhoz, hogy valaki odaálljon egy 100-130 km/h sebességgel érkező labda elé. Én úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy kapusnak lenni kicsit egyéni sportág egy csapaton belül. Régen azt mondták, végy egy jó kapust, ez a mai kézilabda már annyira felgyorsult és olyan fizikai és mentális igénybe vétel van, hogy úgy módosítanám a régi mondást, hogy végy kettő jó kapust. Olyan fokozott terhelést kap az idegrendszer, hogy felértékelődik a jó mentális felkészítés hatása, a kapusokra ez különösen jellemző.

Sugár Tímea tanítványai közül nemrég Gajdóczi Barbara, az Alba Fehérvár KC ifjú hálóőre is igénybe vette dr. Nagy Sándor segítségét.

- Korábban nem jártam sem pszichológusnál, sem sportpszichológusnál, egy számomra ez abszolút friss élményt jelentett. Érdekes és abszolút hasznos volt, önismereti szempontból számomra nagyon tanulságos eredményt hozott. Talán úgy fogalmazhatom meg a legjobban, egyfajta mentális edzés volt, ami sokat segíthet abban, hogy a meccshelyzetekre, kihívásokra megfelelően reagáljak, emellett pedig segít a koncentráció fejlesztésében is - foglalta össze tapasztalatait Barbi, aki elárulta, a jövőben is szeretne igénybe venni ilyen típusú segítséget és ezt bátran ajánlja is a többi kapus számára.

 

Vissza a hírekhez