Szikora Melinda

szikora melinda belĂźl.JPGNév: Szikora Melinda

Születési hely: Kiskunfélegyháza

Születési év: 1988.11.19.

Csapatai: Kiskunmajsa SE, Kiskunhalai NKSE, Fehérvári KC, FTC

Eredmények: Magyar Bajnokság 1. hely, Magyar Bajnokság 2. hely 4x, Magyar Kupa 1. hely, Magyar Kupa 2. hely 2x, Magyar Kupa 3. hely 2x

Válogatottság: 4

Válogatott eredmények: Főiskolai VB 1. hely, Felnőtt EB 12. hely

Közös munka:  2008 - 2013 Fehérvár KC felnőtt

Meli szavai indulástól napjainkig

A szüleim elmondása alapján kiskoromban egy örökmozgó gyerek voltam és a kedvenc játékom a labda volt. Általános iskolában az osztályfőnököm, aki egyben a testnevelő tanárom is volt tanította meg a kézilabda alapjait és szerettette meg velem ezt a gyönyörű sportágat. Így kerültem 10 évesen a kézilabda világába. Különböző tornákon vettünk részt, ahol húzóembernek számítottam a csapatban, akkor még többnyire mezőnyjátékosként. Nyolcadik osztályos koromban az egyik tornán súlyos térdsérülést szenvedtem. A műtét után hosszú kihagyásra kényszerültem, ami egy teljes évet jelentett.

Középiskolai tanulmányaimat Kiskunhalason kezdtem el. Az ottani edzők javaslatára a kapuba kerültem és rövidesen én lettem az első számú hálóőr az utánpótláscsapatban. Katkó Andrea - aki tagja volt a Larvik ellen 1996-ban EHF Kupát nyerő DVSC csapatának - lett az edzőm és az iskolában is együtt dolgoztunk. Szigorú és igazságos tanárom volt, támogatott, és bízott a munkámban. Életem egyik legszebb időszaka volt ez.  Zsiga Gyula, a felnőtt csapat edzője 17 évesen vitt fel a nagyok közé. Kemény munka folyt az NB I-ben, amihez egy év alatt szoktam hozzá teljesen. Az iskola mellett csak napi egy edzésen vettem részt, így hátrányban voltam a többiekhez képest, mivel ők napi kettőt edzettek. Mire végzős lettem az iskolában, már az NB I-es felnőtt csapat kispadjára is leülhettem.

A következő, 2007/2008-as szezonban már napi két edzésen vettem részt. Az erős bajnokságban gyengén szerepeltünk, ami a kiesést jelentette. Az utolsó bajnoki meccset Székesfehérváron játszottuk. A fehérváriak lelkes, összefogott játéka nagyon tetszett nekem, eljátszottam azzal a gondolattal, hogy bárcsak én is ebben a csapatban játszhatnék.

Az álmom valóra vált, a nyáron próbajátékon vettem részt és Sugár Tímea engem választott. A 2008/2009-es szezonban új környezetbe, új csapattagok közé kerültem, ahol a beilleszkedés zökkenőmentes volt. Az edzőnk akkor Sótonyi László és kapusedzőnk Sugár Tímea volt.

Hátrányból indultam, egy időre az NB I/B-be kerültem, Tökölre, kettős játékengedéllyel. A legkevesebb pályán töltött idő alatt is szerettem volna megmutatni, mire vagyok képes. Nem volt könnyű dolgom, de a harmadik évre ketten maradtunk Trimmel Brigivel kapus poszton.

Közben a fehérvári klubnál edzőim lettek még: Mihály Atilla, Konkoly Csaba, Paul Oldroup Jensen és Siti Bea, de a speciális kapusmunkát végig Sugár Tímeával végeztem.

Susutól rengeteget tanultam. Sok olyan mozgást is, amit ő csinált, de sosem kényszerítette rám védési stílusát, hanem hagyta, hogy kialakuljon saját mozgásom. Az utolsó évben a kapusmezünkön szerepelt is egyik mondása: „A mi erőnk abban rejlik, hogy a reálisat meg tudjuk csinálni, a csodát pedig meg akarjuk.” Azt a mezt mindig is meg fogom tartani! Rendszeresen elmondta, mit csináltam jól, és mit nem, a végére már szinte félszavakból tudtuk, hogy mire gondol a másik. Szívét-lelkét beletette és beleteszi a munkájába, azt hiszem az egyik legnagyobb érték Fehérváron. Neki köszönhetem, ahol tartok, rengeteget kaptam tőle, nem csak szakmailag, hanem emberileg is.

2013 - ban jött a Ferencváros megkeresése, amire boldogan mondtam igent, így jelenleg az FTC színeiben védek, edzőm Elek Gábor.

Fontosnak tartom magamról elmondani még, hogy a gimnázium után levelező tagozaton továbbtanultam, rekreáció szakon. Döntésemben két tanárom játszott nagy szerepet, egyikük Komáromi Tibor, az általános iskolából, a másik Katkó Andrea a kiskunhalasi gimnáziumi tanárom és edzőm. Akkoriban még nem volt nyilvánvaló, hogy szeretek a gyerekekkel foglalkozni, de mára már tudom, hogy igen.

SUGÁR KÉZILABDA KAPUSMÓDSZER I. - MELI AJÁNLÁSA A KÖNYVHÖZ

Nagyon örülök, hogy megjelent ez a könyv, mert a kapusmozdulatok legelemibb lebontását követhetjük nyomon benne! Legyen szó akár edzőkről, kapusokról, átlagolvasókról, mindenki számára támpontot ad, miről is szól maga a kapusság! Boldog vagyok, hogy Sugár Tímeával dolgozhattam, és ezeket a mozdulatokat mind elsajátítottam tőle, ennek hiányában nem tartanék ott, ahol most vagyok. Hálás vagyok érte! Mindenki számára ajánlani tudom a könyv átlapozását, érdemes időt szentelni és átgondolni ezeket a nüansznyi, mégis roppant fontos dolgokat.

 

Vissza a kapusokhoz