9. KAPUSTÁBOR 2022.06.27. - 07.01.

Szakma, szórakozás, kapusélet – így telt a kilencedik kapustábor

 23.JPG

Kilencedik alkalommal várta a kisebb és nagyobb kézilabda kapusokat egy közös táborozásra Sugár Tímea, a Tököli Sportcsarnok falai között ezúttal is magas szintű szakmai munka és kiváló hangulatú csapatépítő programok garantálták a tábor elsöprő sikerét.

46.JPG

Különlegesnek számított a Sugár Tímea kapusképzés idei, sorrendben már kilencedik tábora, hiszen az életünket 2020-ban fenekestől felforgató koronavírus-járvány után a 2022-es tábor volt az első, ahol a korábban már megszokott, magas terhelést kapták a résztvevők. Június utolsó hete így kemény, de rengeteg újdonsággal, tudással és fejlődési lehetőséggel fűszerezett napokat hozott a tábor résztvevőinek.

- Kettő szűk év után vagyunk itt, a szűk éveket úgy kell érteni, hogy a koronavírus a terhelhetőséget is megváltoztatta. Viszont most egy teljes szezon után vagyunk, úgy éreztem, a tavalyihoz képest emelhetünk most már a terhelésen, ahogy a gyerekek mondanák, egy elit intenzív kapustábor volt az idei. Számomra nagyon fontos a szakmaiság, így is hirdetem meg minden évben a tábort, hiszen szeretnék nagyon sok információt átadni a résztvevőknek, illetve megerősíteni azt a tudást, amit már megszereztek korábban. – árulta el Sugár Tímea, aki hozzátette: - Tavaly volt egy nagy generációváltás, így idén sokan vannak, akik már az előző táborból ismerték egymást, így az összeszoktatással nem is nagyon volt dolgunk. A 36 fős létszám már februárra összejött, különböző okokból páran hiányoztak most, de így is 23 különböző helyről érkeztek a kapusok úgy, hogy szinte mindenki ismert már mindenkit korábbról, tartották a kapcsolatot és örültek, hogy itt újra találkoznak.

A visszatérők közé tartozott Koczkás Viktória, a Ferencváros fiatal kapusa, aki kimondottan Sugár  Tímea személye, az ő edzésmódszerei miatt vesz részt immár három éve a tököli táborban.

- Nekem az idei már a harmadik táborom, remélem nem az utolsó, mert az eddigi tapasztalatok alapján a táborok szempontjából Susué a legjobb, amiben valaha jártam.  Hogy miért ennyire jó? Egyrészt szakmai oldalról itt van Susu, és én nagyon szeretek vele dolgozni, nagyon szeretem az edzéseit. Kemény foglalkozásokat tart, rettentően elfáradunk, de ugyanakkor nagyon sokat tanulunk is közben. Idén a technikák helyességében, a helyezkedésben, a reakciók területén egyértelműen előre tudtam lépni, ez nekem nagyon fontos. Másrészt a hangulat egészen kiváló, nagyon jó a társaság, szórakoztatóak az edzésen kívüli közös programok, a ping-pong csaták, a spontán és tervezett csapatépítők. Nekem nagy vágyam, hogy egyszer eljussak a válogatottságig, ez a tábor számomra fontos mérföldkő ezen az úton.

Viktóriához képest egy tábornyi lemaradásban van Szabó Hunor Zalán, a Pick Szeged Kézilabda Akadémia kapusa, aki a szakmai munka kimagasló színvonala mellett kiemelte azt is, hogy mennyire fontos az itt tanultak éles meccshelyzetben történő alkalmazása.

- Nekem ez a második táborom, az első alkalomhoz hasonlóan ezt is nagyon élveztem. A védési technikák elsajátításában nagyon erős ez a tábor, rengeteget tanulhatunk és ráadásul Susu nagyon sok értékes és fontos tanáccsal is segít minket. Sok olyan elem van, amit az első táborom után át tudtam emelni a klubcsapatomnál végzett napi munkába, ilyen értékkel, felhasználható tudással idén is gyarapodtam. Fizikálisan is kemény kihívás a tábor, de nagyon jó a társaság, támogatjuk egymást és átsegítjük egymást a megterhelő munka hullámvölgyein, ráadásul minden téren tudunk egymástól is tanulni, ez számomra szintén nagyon fontos.

A tábor menetrendjében a szó szoros értelmében vett szakmai edzések és a csapatépítő programok mellett más, különlegesnek számító programok is helyet kaptak. Ilyen volt Fekete Szabolcs látogatása, a Szegedi Kerekesszékes Kézilabda Sportegyesület (SZKSZKSE) sportolóját a 2021-es év legjobb kerekesszékes játékosának választották. Szabolcs a táborba tett látogatása azonnal megtalálta a közös hangot a fiatalokkal, akik érdeklődve hallgatták életútját, kézilabdához fűződő viszonyát, örömmel fogadták tanácsait, javaslatait. Szintén izgalmas programelemnek bizonyult a péntek délelőtti foglalkozás, melyet egy más sportág elismert képviselője vezetett, a gyerekeket ekkor Rohonyi István 5 danos karate mester vezette be a kyokushin karate világába.

A vendégedzők, előadók mellett természetesen Sugár Tímea csapatáról sem szabad megfeledkezni, hiszen a tábor szervezésének és megtartásának sokrétű feladataiból ezúttal is oroszlánrészt vállalt az egykori kiváló kapus, Cziráky Fanni, illetve a tábor gördülékeny lebonyolításában óriási segítséget nyújtott Andrási Brigitta és Berkesi Péter. Míg Péter a zökkenőmentes lebonyolításból vette ki részét, addig Brigitta edzőként a szakmai munkában segített Sugár Tímeának.

- Nagyon jók a tapasztalataim, nagyon szuper ez a tábor. Rengeteget jelent, hogy ottalvós táborról van szó, sokkal közelebbi, mélyebb barátságok szövődhetnek a résztvevők között és mi is egészen más kapcsolatot tudunk velük építeni így. Nagyon elfáradtak a végéhez közeledve, bizony nagyon komoly edzéseken vannak túl, de ez így van jól, hiszen ez egy szakmai tábor, ahol rengeteget tanulhatnak Susu vezetésével. Ugyanakkor a közös időtöltések, a bográcsozások, társasjátékok összeforrott csapattá kovácsolták ezt a társaságot. A jó hangulat mellett azt is ki kell emelnem, hogy nagyon jó kapusok érkeztek a táborba idén, a nagyobbak között olyanok is voltak velünk, akik már-már válogatott szintet képviselnek korosztályukban, szépen dolgoznak, szépek a kivitelezései a mozdulatoknak. A kicsik is látják ezt és azt kell mondanom, ők sem maradnak el a nagyobbaktól!

A 2022-es tábor tehát minden oldalról nézve remekül sikerült, ez pedig azért is fontos, mert 2023-ban már a tízedik táborra kerül sor. A különleges alkalom természetesen különleges meglepetéseket hozhat a résztvevőknek, Sugár Tímea már most javában készül a jövő nyárra.

84.JPG

- Jövőre már a tízedik tábor jön, a gyerekek már most kérdezgették, hogy milyen lesz a tízedik, mire készüljenek? Természetesen mi is szeretnénk még magasabbra tenni a lécet, még feljebb emelni a szintet, plusz programokat beletenni, mert a tíz az tíz és azt igenis meg kell ünnepelni!