ÖTÉVES A SUGÁR ALAPÍTVÁNY – 2022.03.25.

Szakma, képzés, élmények, megannyi izzadsággal teli, de boldog pillanat. Mérföldkőhöz érkezett a Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítvány, mely öt év alatt a sportág hazai képzőműhelyeinek meghatározó és megkerülhetetlen tagja lett.

alapitvany_5eves_kep1.jpg

Minden kezdet nehéz. Tudjuk, érezzük, átéljük az élet szinte minden területén, hogy valami újat létrehozni, valami addig még nem létezőt útjára indítani nem könnyű feladat. Rengeteg munkával, felkészüléssel és koncentrációval jár. Pláne, ha az újat egy másik újdonság inspirálja. Ilyen, mondhatjuk, duplán új szituációba került öt esztendeje Sugár Tímea, aki akkor már jó ideje tudta, érezte: készülő hiánypótló könyvének az alapítványi forma jelenthet biztos hátteret. A megérzést, az ötletet aztán tett követte és 2017-ben megkezdődhetett a munka a Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítványban, melynek első kihívása az azóta is páratlanul sikeres szakmai könyv, a Sugár Kézilabda Kapusmódszer I. kiadói feladatainak ellátása volt.

- Az első mérföldkő az alapítvány életében egyértelműen a könyv kiadása volt, Tíz év volt, mire én megírtam ezt a könyvet, reméltem, hogy különböző más csatornákon keresztül kapok majd segítséget ennek a könyvnek a kiadásához. Ez végül meghiúsult, így gondolkodnom kellett, mit tudok tenni, és akármerre indultam, mindig az alapítványon keresztül történő kiadás volt a megoldás. Ez végül sikerült is, így az alapítványnak elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy az újdonságok felé nyitott gyermekek és a szakma számára elérhetővé tudjam tenni az általam kialakított módszert, nagyon büszke vagyok, hogy az alapítvány egy ilyen nagy volumenű dologgal tudott indulni. Nagyon hálás vagyok azoknak a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy ez el tudjon indulni. Másrészt pedig hálás vagyok azoknak, akik úgy érezték, hogy tudok nekik valami újat mondani és megvették ezt a szakmai könyvet. Mindig is vallottam: ha csak egy mondattal is segíteni tudok, akkor már megérte megírni ezt a könyvet. Jelenleg négyszázhoz közelít az eladott darabszám, ez szakmai könyv esetében nagyon szép eredmény, de szeretném tovább növelni az eladott darabszámot és határainkon innen és határainkon túl is eljutni nagyon sok helyre, akár bemutató edzéssel, akár könyvbemutatóval, hogy minél többen megismerhessék ezt az új irányvonalat.

Sugár Tímea és alapítványa számára a szakmai kötet megjelentetése óriási energiákat adott, melyet a lehetséges támogatók, segítők is éreztek, így az alapítvány komoly szakmai programok műhelye lett.

- Öt éve működik az alapítvány, és az elején, amikor belevágtam, azt gondoltam: beleugrok és megnézem, hogy tudok-e úszni. A könyv kiadása mellett szerencsére rengeteg programot sikerült létrehozni. Az egyik ilyen a Kapusok Találkozója, melyet korábban én szerveztem, aztán ezt átvette az alapítvány és nagyon szépen fejlődik évről-évre ez a rendezvény, most már tíz éves múltra tekinthet vissza. A pandémia természetesen megnehezítette a rendezvények szerevezését, de igyekeztünk ebben az időszakban is aktívak lenni, volt Kapusok Túrája programunk, melynek keretében Bajnokok Ligája mérkőzésekre látogattunk el szakmai tapasztalatszerzés céljából. Az egyik legújabb alapítványi program a kapusok támogatásáról szól, ennek keretében olyan lehetőségekkel próbálunk segíteni, melyek közvetve jelenthetnek lehetőségeket az előrelépésben, gondolok itt sportdietetikus, sportpszichológus, sportcoach igénybevételére. De ezek mellett a közvetlen fejlődést is tudtuk segíteni eszközök, sportszerek biztosításával, így nyugodtan mondhatom, hogy rengeteg hasznos és színes programot mondhat magáénak alapítványunk.

Susu lelkesedése lendülete fikarcnyit sem kopott az elmúlt öt évben, de szerencsére az erőnek, a munkába vetett hitnek van honnan táplálkoznia: a gyermekek mosolya, visszajelzései egy-egy rendezvény után olyan megerősítések, melyek újabb és újabb csúcsok felé vezetik az alapítványt.

- Ahogy a név is mutatja, a kapusok számára jött létre ez az alapítvány, őket támogatja minden olyan dologgal, ami számukra hasznos lehet. A kapusság mint szakma, a kapus-élményadás hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár, ezt az űrt szerettem volna valamennyire betölteni. Nagyon fontos, hogy élményt tudjunk adni a gyerekek számára és ők ezt az élményt meg tudják élni. Amikor fiatal, feltörekvő kapusok egy felnőtt, válogatott, élvonalban szereplő kapussal tudnak találkozni, az olyan élményt jelent, olyan lendületet ad nekik, amit mással nem lehet megadni. A programoknak köszönhetően olyan helyre tudnak eljutni, olyan közösség tagjai lehetnek, melyek szintén meghatározó mérföldkövek lehetnek a fejlődésükben. Ezek azok a plusz dolgok, amik még jobb kapussá, még jobb sportemberré tehetik őket és ez az, ami miatt már megérte az alapítvány életre hívása.

A visszajelzések is kiválóak, ez is mutatja, hogy a Sugár Kézilabda Kapusmódszer sikeresen működik és érdemes a további munkára. Ebben akár az adó 1%-nak felajánlásával is segíthetnek a kézilabdával, a kapussággal szimpatizálók, akik az 1%-ról történő döntés során az 18901164-1-07 adószámra hivatkozva támogathatják a Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítványt.

- Én eléggé szakbarbár vagyok és nagyon úgy néz ki, hogy az alapítvány is kifejezetten szakirányú, de úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés. A tudás átadása, valakik útjának a segítése mindig érdemes a támogatásra, ez az alapítvány érdemes arra, hogy tovább fejlődjön és még többet tudjon adni a fiatal kapusok számára. Számomra hihetetlen hogy eltelt öt év és hogy túléltük ezt az öt évet. De most már bátrabbak vagyunk és tervezzük a következő öt esztendőt. Ha mindenki, aki ismeri az én világomat, aki kicsit is ismer, aki tudja, hogy dolgozom és milyen pluszt tudok adni azoknak a kapusoknak, akik velem készülnek, ha minden ilyen ember egy kicsit is támogatja az alapítványt, az már hatalmas segítség. Ha vannak, akik szeretik a magyarokra jellemző kreativitást, a minőségi munkát, és hajlandóak támogatni az alapítványt, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudjam adni a kapusoknak és a legtöbbet tudjak segíteni nekik.

És hogy mit hozhat a következő öt esztendő? Egy biztos, kevesebb feladatot biztosan nem! Sugár Tímea több területen is jelentős fejlesztésekben gondolkodik, aki ismeri elhivatottságát és lendületét, ne kételkedjen, a tervek valóra is válnak az alapítványban!

- Kreatív embernek tartom magam, aki mindig azon dolgozik, hogy mit tud adni, mit tud tenni, mit tud dolgozni azért, hogy segítsen azoknak, akik hozzá fordulnak. Nem titkolt célom a szakma további fejlesztése, segítése, az alapítvány honlapján (www.sugarkapuskepzes.hu) még több tanulmány, elérhető tudásanyag megjelenítése. A hozzám forduló kapusoknak is szeretnék még több segítséget megadni ahhoz, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. Szeretnék minél több kapushoz eljutni, kibővíteni a kapusok Találkozóját, hogy minél több hálóőr megismerhesse és egy igazi kapus-ünneppé váljon. Összességében szeretnék nagyon sokat adni a kapusok számára, élményt és szakmát egyaránt!

alapitvany_5eves_kep2.jpg

Németh Zoltán