BÁCS-KISKUN MEGYEI 1. SZIKORA KAPUSTÁBOR - 2019.07.02

Keddi napon Meli felkérése alapján, együtt tölthettem az időt húsz kiválasztott kapus gyerekkel. Négy csoportba elosztva ismertettem meg velük a ziccer védési technikák alapjait. Közben részt vettem velük közösen egy kulturális programon, ahol Szankon újonnan kialakított kun történelemmel ismerkedhettünk meg. Sport és a kultúra mindig is jól megfért egymás mellett, hiszen a test fejlesztése mellett az elmét sem szabad elhanyagolni.

sugarkapuskepzes_dsc_3428.jpg

sugarkapuskepzes_dsc_3721.jpg

Forrás: https://www.baon.hu/sport/helyi-sport/sikeres-volt-a-kezis-kapustabor-kiskunmajsan-2025269/  

BÁCS-KISKUN MEGYE 1. SZIKORA KAPUSTÁBOR

kezilabakapuskepzes_090713_1.jpg

Öt nap, kilenc edzés, huszonegy kapus, hat edző. Dióhéjban ennyi lehetne az I. Szikora Melinda Kapustábor mérlege számokban, de ennél sokkal több mindent elsajátíthattak a megyei kézilabda szövetség táborának résztvevői, akik kiváló szakemberek irányításával gyarapíthatták tudásukat.

– Maximálisan elégedett lehetek, hiszen remekül sikerült a tábor. Az öt nap során egésszé kovácsolódott a csapat, már az első este remek hangulatban telt, mert a változatos szabadidős programok is részei voltak az együttlétnek – összegezte tapasztalatait a tábor névadója, Szikora Melinda magyar bajnok, magyar kupagyőztes és válogatott kapus, aki egykoron Majsán ismerkedett meg a sportág alapjaival.

Az idén 60 éves Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség által meghirdetett kapustáborban – ahol ingyenes vehettek részt a megyéből kiválasztott 12-14 éves fiatalok – is az alapokon volt a hangsúly.

– Mindenki nyitott volt a feladatokra, így érdemi munkát lehetett végezni az edzéseken. Látszódott ugyan különbség a gyerekek felkészültségén, hiszen akadt közöttük, aki korábban csak heti egy edzésen vett részt, de a végére olyan alapgyakorlatokat és kapusmozgásokat is elsajátíthattak, amiket később is hasznosíthatnak – mesélte a Ferencváros színeiben ötven BL-meccsen is szereplő kapus, aki a következő idényben már a Siófokot erősíti.

„Fontos, hogy a kapus ne robotként gyakoroljon, hanem értse is, hogy mit miért tesz” – vallja a posztról Sugár Tímea, aki 101 alkalommal védhette a magyar válogatott kapuját. Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes kapus a tudását 2007 óta edzőként kamatoztatja, és védési technikákról a múlt évben szakkönyvet is írt Sugár kézilabda kapusmódszer I. címmel, melynek ajánlójában Németh András mesteredző így fogalmaz tanítványáról: „Nála felkészültebb és szorgalmasabb kapusom nem volt.”

kezilabakapuskepzes_090713_2.jpg

Hasznos, emlékezetes és tapasztalatokban gazdag hetet töltöttek együtt Kiskunmajsán a kapustábor résztvevői a világklasszis szakember vezetésével
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Nos, a Susu becenévre hallgató cerberus Majsán is megmutatta elhivatottságát, és a gyerekek szemmel láthatólag élvezték a közös munkát, melynek során a ziccervédéseket is gyakorolták.

Melinda és Susu amúgy összeszokott párost alkotnak, hiszen idén már hatodik alkalommal dolgoztak együtt Tímea nyári kapustáborában. Sugár Tímea – aki egykoron halasi hálóőr is volt –, Szikora Melinda mellett, olyan kiváló kapusoknak volt az edzője, mint például Kiss Éva, Herr Orsolya és Sipeki Flóra.

kezilabakapuskepzes_090713_3.jpg

Duleba Norbert ad hasznos tanácsokat
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Duleba Norbert, az FTC kapusedzője is bekapcsolódott egy napra az edzések irányításába, majd Nagy Zoltán, a Pick-Szeged utánpótlás- és a fiúserdülő-válogatott kapusedzője is átadott a tudásából a fiataloknak. A napi edzések során segített a munkában az egykori kiváló átlövő és rutinos edző Péter László, valamint Matanovity Olivér, a Kiskunmajsai KCjátékosa.

kezilabakapuskepzes_090713_4.jpg

Szikora Melinda mozgatja meg az ifjú kapust
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– Úgy gondolom, hasznos napokat töltöttünk együtt és több technikába is belekóstolhattak a fiúk és a lányok. Természetesen ennyi idő alatt nem lehet mindent megtanulni, ahhoz még rengeteg munka kell, de a gyerekek eljutottak egy olyan szintig, amire lehet építeni. A kapuban néha apró mozdulatokon múlik, hogy sikerül-e hárítani a lövést, ezért is fontos az alapmozgások, a helyes kéz-, láb- és testtartás, vagy éppen a helyezkedés elsajátítása – vélekedett Szikora Melinda, aki a szövetség vezetőivel már a kapustábor jövő évi folytatásáról is beszélt.

Szikora Melinda kérdésünkre elárulta, hogy a kapustábor résztvevői közül a halasi Földi Bendegúz munkája, hozzáállása kiemelkedő volt, és amennyiben az ifjú hálóőr kellően alázatos marad, akkor nagyon szép pályafutás előtt állhat.

Vissza a hírekhez