Gyógytorna a kapusok szolgálatában - 2023.05.15.

Gyógytorna a kapusok szolgálatában

Egy sikeres sportpályafutás rengeteg apró elemből áll össze. Tehetség, alázat, szorgalom, ezek talán a legfőbb összetevők, de néha olyan apró hozzávaló adja a szükséges pluszt, mely elsőre talán eszünkbe sem jut. Ilyen lehet a gyógytorna, mely teljesítményben, egészségmegőrzésben, rehabilitációban egyaránt a kapusok hasznára válhat.

IMG_3697.jpg

A Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítvány igyekszik a lehető legszélesebb spektrumban biztosítani az ifjú hálóőröknek azokat a lehetőségeket, melyek még teljesebbé, még komplexebbé teszik felkészülésüket és segítik pályafutásuk alakulását. Sugár Tímea nyitott személyiségként minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy tanítványai kiteljesedhessenek a kapuban.

- Az alapítvány elkötelezett abba az irányba, hogy mindig valami újat mutasson és adjon a gyerekeknek. Az elmúlt fél évben a sportcoach fontosságára hívtuk fel figyelmüket, most pedig a gyógytorna egészségre és pályafutásra gyakorolt pozitív hatásait mutatjuk be. A célunk az, hogy mindig valami olyan új lehetőséget tudjunk bemutatni nekik, amitől jobbá, többé tudnak válni pályafutásuk során – árulta el Susu.

Az alapítvány kis kapusaival Sinka Gréta gyógytornász foglalkozik, akinek komoly gyakorlata van már a kézilabdázókkal, azon belül is a kapusokkal való együttműködésben.

- Timi keresett meg az ötlettel, hogy kimondottan kézilabda kapusoknak szóló, preventív gyógytornával szeretné segíteni a tanítványait. Én a Ferencvárosnál dolgozom a kapusokkal, így örömmel mondtam igent a felkérésre. Nagyon speciális terület ez, a kapusok esetében nagyon fontosa a könyök, a csípő speciális gyakorlatainak megfelelő mennyiségű és minőségű tornája, a nyűjtó és mobilizáló feladatok elvégzése. Ez egy speciális program, mely a szezon minden időszakában hasznos a kapusoknak, a felkészülés, az alapozás során a kellő stabilitás kialakításában van nagy szerepe, a szezon közben pedig a mobilitás, a sérülésmentesség fenntartásában segíthet sokat.

Gréta elárulta, a gyerekek nagyon élvezték a közös munkát, igyekezett olyan dolgokat bemutatni számukra, melyek hosszú távon előnyükre szolgálhatnak és fel is tudják használni pályafutásuk során.

- Úgy éreztem, a gyerekek nagyon élvezték, felfedezték a gyógytorna jótékony hatásait. A speciális, posztra jellemző gyógytornát egyébkén Skandináviában már 7-8 éve rendszeresen használják, nálunk főleg az akadémiai rendszer kiépítése és kialakulása kapcsán terjedt el, ugyanakkor még mindig nem használják annyira széles körben, mint amennyire véleményem szerint szükség lenne rá. Én úgy gondolom, ezek a mozgásgyakorlatok, ha olyan szakértő edzőkkel párosulnak, mint Timi, akkor rengeteget tudnak hozzátenni egy-egy játékos teljesítményéhez.

Ha már Gréta említette a külföldi tapasztalatokat, gyorsan rá is kérdeztünk, hogyan látja a hazai viszonyokat, a kézilabda a többi sportághoz képest milyen helyzetben van a hasonló, innovatív területek kiaknázásában.

- A kézilabda, mint sportág, szerintem jó helyzetben van. Dolgozom maratonfutókkal, válogatott vízilabdázókkal, hozzájuk képest a kézilabda előrébb tart az ilyen módszerek felkészülésben és napi munkában alkalmazásában. Ugyanakkor a labdarúgás még előrébb jár, ott már hosszú évekkel ezelőtt felfedezték a specifikus gyógytorna jótékony és teljesítményre gyakorolt hatásait, így azt mondom, a kézilabdának ez lehet a cél, hogy pár éven belül a labdarúgás szintjére eljutva használja ki a területben rejlő lehetőségeket!

A kézilabda jó pozíciójának kialakításában Sugár Timi is kivette a részét. Susu már aktív sportolói pályafutása során kiaknázta a gyógytornában rejlő speciális lehetőségeket, egy súlyos sérülés után pedig még több hasznos ismeretre tett szert.

IMG_3536.jpg

- Aki tudatosan építette pályafutását, már korábban is használta a mindennapi munkában. Így voltam ezzel én is, amikor keresztszalagszakadásom volt, Ács Ildikótól rengeteg dolgot tanultam a gyógytorna kapcsán. 2007-től, edzői pályám indulásától aztán ezeket a dolgokat igyekeztem beépíteni a munkámba, azóta is használom és folyamatosan frissítem, fejlesztem tudásom a témában. Nagyon sokat tanultam Horváth Hajnalkától is, akivel Fehérváron dolgozhattam együtt, viszont azokon a helyeken, ahol most tartok edzéseket, nem mindenhol érhető el ez a lehetőség, így nagyon jól jön a kiváló szakemberektől kapott tudás. Próbálom a fiatalokat abba az irányba vinni, hogy megértsék, mennyire fontos a testük védelme, annak megfelelő irányítása. Egyre jobban érzik, mennyire nagy segítség a megfelelő gyógytorna, hiszen a visszajelzések alapján már észreveszik hatásait, érzik, mennyire segít akár már a kisebb sérülések rehabilitációjában is. Hosszabb távon nem csak ebben lesz segítségükre, de a pályafutásuk meghosszabbításához is hozzájárulhat.

A Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítvány a jövőben is arra törekszik majd, hogy számos újdonságot, munkájukat és pályájukat segítő lehetőséget biztosítson az ifjú kapuspalánták számára!