AMIKOR TANULMÁNNYÁ ÉRIK A KÖZÖS MUNKA - 2022.01.09.

Amikor tanulmánnyá érik a közös munka

Sugár Tímea által tanított egyik kapus védési technikát választotta beadandó feladatának témájául Marosi Nóra, a 16. Kerületi KMSE edzőképzőre járó kapusa. A Susuval közös munka annyira jól sikerült, hogy a páros által elkészített anyag komplex tanulmányként is elérhetővé vált.

IMG_0119.PNG

                                 Balról jobbra fotón Marosi Nóra, Sugár Tímea és Szaniszló Nikolett

Marosi Nóra, a 16. Kerületi KMSE kapusa néhány éve még beállóként kézilabdázott, az élet és egy sérülések miatt kialakult kényszerhelyzet azonban a kapus faragott belőle. Már nagyon fiatalon a kézilabda szerelmese lett, ám 14 éves korában el kellett engednie a profi karrierről szőtt álmokat.

- Még 1995-ben, első osztályos általános iskolásként kezdtem kézilabdázni a suliban, akkor még csak iskolai keretek között. Harmadik osztályos voltam, amikor már egyesületi színekben folytattam, mert az edzőm, aki az iskolában tartotta a foglalkozásokat, az Áfor SC-nél is dolgozott, rajta keresztül próbálhattam ki magam egyesületi szinten. Beálló voltam, jól is ment a játék, de 14 évesen sajnos egy sérülés és más magánéleti dolgok miatt egy időre abba kellett hagynom a kézilabdát, ezzel el is dőlt, hogy a profi pályafutás nem adatik meg nekem. 18 évesen kezdtem el újra a sportágat, ekkor már abszolút hobbi-szinten. Több csapatban is játszottam a Budapest-bajnokságban.

Hamarosan a (kézilabdás) sors újabb fordulatot tartogatott Nóra számára, ugyanis szinte egyik pillanatról a másikra posztot kellett váltania, az addig beállóként a kapusokat riogató mezőnyjátékosból hálóőr lett. Nóra ekkor ismerkedett meg Sugár Tímeával, akivel azóta tart a közös munka.

- Kapus Csömörön lettem, ugyanis lesérült minden hálóőrünk, egyszerűen elfogytak a kapusaink. Mivel még általános iskolában párszor álltam a kapuban, ezért úgy döntöttem, kisegítem a csapatot és beállok én a kapufák közé. Egy évig védtem Csömörön, aztán klubot váltottam, a 16. Kerületi KMSE játékosa lettem, ahol a mai napig játszom. Ide már egyértelműen kapusként igazoltam. Susuval akkor ismerkedtem meg, mikor Csömörön kapus lettem és egy közös ismerősön keresztül kaptam lehetőséget, hogy járjak hozzá kapusedzésre. Szerencsére a kapcsolat nem szakadt meg később sem, jelenlegi egyesületemnél épp ő a kapusedző, így állandósult a munkakapcsolatunk.

Az edző-tanítvány leosztás 2021 őszén aztán picit megváltozott. Nóra ugyanis elkezdte edzői tanulmányait, egyik első nagyobb feladatához pedig Susu módszere szerint tanított technikáját vette alapul, a feladat kivitelezésében is segítséget kérve mentorától.

- Szeptemberben kezdtem Egerben az alap kézilabdaedzői képzést, itt az egyik beadandó feladatunk az volt, hogy egy technikai elem megtanítását kell bemutatni az alapoktól kezdve egészen addig, míg megtanulják és tudják azt alkalmazni a játékosok. Eleinte gondolkodtam, hogy kapus vagy nem kapus technika legyen a kiválasztott téma, aztán végül úgy döntöttem, hogy kapustechnika lesz, innentől pedig egyértelmű volt, hogy Susu segítségét fogom kérni.

A kiválasztott technika egy ziccer-védés lett, a félmagas kar-láb technika, melynek oktatásának folyamatát az első pillanattól az utolsóig fotókkal és videókkal dokumentálta Sugár Tímea és Marosi Nóra.

- Nagyon örültem, hogy Nóra az egyik kapus védési technikát választotta beadandó feladatának témájaként – avatott be a közös munka kulisszatitkaiba Sugár Tímea . Ez nagyon jó visszajelzés a közös munka után. Az elmúlt időszakban több kapus és kapusedző is megkeresett különböző kérdésekkel, kérésekkel, ezek azt mutatják, értékelik és elismerik a hosszú évek alatt felépített tanítási módszereimet.  A közös munka nagyon jól telt, Szaniszló Niki volt a harmadik résztvevő, ő mutatta be a gyakorlatot a fotókon, videókon. Sok anyagunk jött össze, bőven több mint három óra volt, mire összeválogattuk az anyagot, ami leadásra került.

Az elkészült anyag annyira komplex egésszé állt össze, mely jóval meghaladta terjedelemben és alaposságban is a beadandó feladatot. Innentől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy az elkészült tanulmány elérhetővé válik a többi kapus számára is, a tanulmány felkerült a https://www.sugarkapuskepzes.hu oldalra.

Az én ötletem volt, hogy tegyük ki az oldalra az összeállított anyagot – árulta el Susu –. Mindig tervben van, hogy az oldalon elérhető, zömében saját szakmai anyagot bővítsem, frissítsem, hiszen rengeteg videót, fotókat készítek az edzések, foglalkozások során, csak sajnos idő hiányában a tervezettnél kevesebb anyag kerül ki. Amikor azonban ez az anyag készen lett, láttam, éreztem, hogy érdemes szélesebb körben megosztani, ezért is döntöttünk úgy, hogy az alapítvány oldalán közkincsé tesszük.

Nóra elárulta, nagyon élvezte a közös munkát, mely a kézilabdázás olyan szegmensét mutatta meg, mely eddig ismeretlen volt számára.

- Nagyon érdekes volt a közös munka. Mint kapus, végigvettem már vele ezeket a technikákat, viszont most, mint oktató vettem részt ebben és azt kell mondjam, teljesen más ezen az oldalon állni. Rengeteget tanultam a közös munkából, hogy edzőként mire kell figyelni, hogy hogyan kell a tanulási, tanítási folyamatot végigvezetni, hogy milyen rávezető feladatai vannak egy technikának. Eddig csak kapusként tekintettem ezekre a feladatokra, mint aki elvégzi, nagyon érdekes volt egy új irányból figyelni ezt.

magaslab.jpg

 Szaniszló Niki a félmagas kar-láb technika kivitelezése közben

Edzői tanulmányainak eddigi része és a Susuval közös munka megerősítette Nórát abban, hogy az edzői pálya felé folytassa pályafutását. Egyelőre még az aktív játéké a főszerep, de egyre inkább az edzősködés kerül fókuszba, többek között a Sugár Tímea mellett tapasztaltaknak köszönhetően. 

- Fiatalabb már én sem leszek, lassan a kézilabdás karrierem végéhez érkezem. Ugyanakkor imádom ezt a sportágat, szeretnék a közelében maradni, ezért régóta gondolkodtam azon, hogy edzőként szeretnék a későbbiekben dolgozni. Emellett egyébként versenybíró is vagyok, de az eddigi, iskolai és Susu mellett gyűjtött tapasztalataim alapján az edzősködés az, ami igazán érdekel, ezen a vonalon tudom elképzelni a kézilabdás jövőmet.

Németh Zoltán

Vissza a hírekhez