KAPUSTÁBOR 2020.06.22. - 06.26.

Ismét átütő siker volt a tököli kapustábor

Hetedik alkalommal rendezte meg nyári kapustáborát a Sugár Tímea a tököli Városi Sportcsarnokban. Izzasztó, de élvezetes és hasznos edzések, fáradt, de mosolygós arcok jellemezték a hetet, mely során komoly szakmai munka részesei lehettek a jelentkezők.

sugarkapuskepzes_img_6205.jpg

Minden szempontból is különlegesnek számított az idei kapustábor Tökölön, Sugár Tímeának és csapatának már a szervezési fázisban is komoly fejtörést adott az idei, tököli együttlét megszervezése. No nem a jelentkezők szempontjából, hazánk talán legjobb szakmai táborára szó szerint pillanatok alatt elfogytak a szabad helyek, a nehézséget a koronavírus okozta világjárvány, illetve az ebből fakadó bizonytalanság jelentette.

- Nem volt könnyű összehozni az idei tábort, a koronavírus kétségessé tette a sorrendben hetedik táborozásunkat. Már februárban megteltek a helyek, ahogy meghirdettük, gyorsan jöttek is a jelentkezések. A járvány miatt azonban sok kétség merült fel, ki tud jönni majd, ki az aki elővigyázatosságból nem vállalja. Van növendékünk Romániából is, kérdéses volt, hogy a határzár miatt el tud-e jönni, szóval sok kihívással kellett szembenézni. Amikor eldőlt, hogy lehet tábor, gyorsan kellett megszerveznünk, de szerencsére sikerült és minden a legnagyobb rendben zajlott – árulta el Sugár Tímea.

Érdekesen alakult az idei tábor összetétele is, hiszen a legfiatalabb résztvevő mindössze 9, a „legidősebb” pedig 29 éves volt, a bő két évtizednyi különbséget a Susu vezette edzői stábban is figyelembe kellett vennie. Az említett edzői kollektíva összetétele is változott, Sugár Tímea mellett Cziráky Fanni, Grandpierre Judit és első alkalommal a közelmúltban az Alba FKC-tól Érdre igazoló kiváló kapus, Györkös Rebeka foglalkozott a táborlakókkal. Györkös Rebeka nem is titkolja, élvezte a munkát, izgalmas volt a másik oldalon állva edzőként kipróbálnia magát.

- Játékosként teljesen más egy edzés, mint trénerként. Nekem abszolút új dolgokat hozott ez a hét, olyan tapasztalatokat, melyekre nem is gondoltam előzetesen. Úgy voltam vele, hogy majd később, a pályafutásom végéhez közeledve kipróbálnám magam kapusedzőként, nos, ebbe a világba most belekóstolhattam és megmondom őszintén, nagyon ízlett a dolog. Az elmúlt két évben klub szinten együtt dolgoztunk Susuval, és tanulhattam annyit ebben az időszakban, hogy most ezt átadhassam a fiatalabbaknak. Igyekeztem változatossá tenni az edzéseket, belevettem játékos dolgokat, lufikkal, pingpong labdákkal, melyek nagyszerűen használhatóak a különböző készségek fejlesztéséhez. Nagyon fárasztó a tábor, rengeteget dolgoztunk, de ugyanakkor nagyon feltöltöttek ezek a napok, tudom, hogy úgy megyek haza, hogy egész hétvégén mosolyogni fogok.

Ahogy Györkös Rebeka is említette, munkában nem volt hiány. Sugár Tímea ezúttal is alapos, mindenre kiterjedő edzéstervet állított össze a jelentkezőknek, olyan feladatsort, mely egyrészt hozzájárult az azonnali, mérhető fejlődésükhöz, másrészt hosszú távon is kiváló alapokat nyújt.

- Ez egy abszolút szakmai tábor, figyelünk rá, hogy a gyerekek más terhelésből jöttek, de mégis egy szakmát adunk nekik, ami kemény munkával jár. Nyugodtan mondhatom, amellett, hogy láthatóan nagyon jól érezték magukat, a munkát sem hanyagolták el, sőt, keményen melóztak, figyeltek, tanultak. Látható volt, honnan hova jutottunk el hétfőtől péntekig, egyértelműen előre tudtak lépni. Igyekeztünk az edzőkollégáimmal olyan információkat átadni, melyeket év közben is tudnak hasznosítani és segítségükre lesznek a fejlődésben.

Ezt csak megerősíteni tudták a résztvevők is. Volt, aki már rutinos, évek óta visszatérő vendégnek számított, de akadt olyan is, aki csak a közelmúltban kezdett el dolgozni Susu irányítása mellett. De a táborozók között akadtak olyanok is, akiknek a tábor volt az első találkozója a szakmai stábbal. Egy dologban mindenki egyetértett: hiba lett volna elmulasztani ezt a hetet.

- Susuval már szezon közben is volt szerencsém együtt dolgozni, mivel nagyon jó szakember, így számomra nem volt kérdés, hogy a táborba is el szeretnék jönni – árulta el a 16 esztendős Medve Domonkos, a Kántor Anikó Sport Egyesület ifjú hálóőre. – Abban a pár hónapban, amikor együtt készülhettünk, egyértelműen éreztem, hogy fejlődök, jobb kapussá válok. Ezt a meccseken is észrevettem, nekem a szélső védés nagy ellenség volt mindig is, de sokat dolgoztunk ezen és észrevehetően jobbá váltam ebben is. Itt a táborban is sokat gyakoroltuk ezt, átvettük újra a megfelelő technikákat és valóban sokkal jobban teljesítettem. Nekem nagyon hasznos a közös munka és maga a tábor is, jövőre is szeretnék majd jönni!

A 18 esztendős Kubina Molli évekkel korábban már részt vett a táborban, idén pedig ismét eljött. A közelmúltban az Alba Fehérvár KC-hoz szerződő fiatal tehetség nem titkolja, klubváltásában kiemelkedő szerepet játszott Sugár Tímea személye.

- Szerencsére a jövőben sokat dolgozhatok együtt Susuval, nem csak azért, mert most újra itt vagyok, hanem azért is, mert az Alba Fehérvár KC játékosa lettem, ahol szerencsére napi kapcsolatban lehetünk. Nem titok, Fehérvárra is miatta igazoltam, izgalmas és eredményes a közös munka, biztos vagyok benne, hogy Ő ki tudja hozni belőlem a legjobbat. Ez a mostani tábor nagyon jól jött, mert a karantén alatt nem edzhettünk rendesen, ebben az egy hétben azonban mindenki visszaállhat a megszokott ritmusba, visszarázódhat az edzésekbe. Fizikálisan is visszanyerhettük azt, ami a korábbi hónapokban elveszett – árulta el Kubina Molli. 

A bizonytalan időszak után tehát kiváló táboron vannak túl az ifjú hálóőrök, akik kivétel nélkül vallják, jövőre is ott lesznek Tökölön. Nem kétséges, a helyek majd ismét gyorsan betelnek, garantálva a 2021-es, immár nyolcadik kapustábor sikerét.

Írta: Németh Zoltán

 

 

 

Vissza