Újra együtt – XI. Kapusok Találkozója Tökölön

Újra együtt – XI. Kapusok Találkozója Tökölön

 

A koronavírus járvány két évig meghiúsította a kapusok találkozójának megrendezését, 2022. június 12-én azonban már semmi sem gátolhatta meg a szakmai találkozót, a Tököli Városi Sportcsarnokban jókedvből és szakmai munkából sem volt hiány.

IMG_1057.JPG

A Kapusok Találkozója az egyik alapköve a Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítvány tevékenységi körének, a hazánkban egyedülálló, specifikusan a kapusokra fókuszáló összejövetel kiváló lehetőséget teremt a hálóőrök találkozására, eszmecseréjére, fejlődésére és kapcsolatépítésére. A 2020-as év elején berobbanó és a világot minden szinten megbénító koronavírus-járvány sajnos ezt a rendezvényt sem kímélte, két évig esély sem nyílt arra, hogy a korábbi keretek között megrendezésre kerülhessen. Sugár Tímea szerencsére a rá jellemző állhatatossággal és kitartással ebben az időszakban is fogta a Kapusok találkozójának kezét, a munkájához kapcsolódó egyesületekben, kisebb csoportokban tartott összejöveteleket.

Szerencsére 2022-ben már nem volt akadálya, hogy ismét nagyobb létszámmal kerüljön megrendezésre az esemény, a XI. Kapusok találkozójának végül Tököl adott otthont. A programban egy könnyed bemelegítés után Sugár Tímea egy széles repertoárból építkező szakmai képzést vezényelt, mely a technikák gyakorlására helyezte a hangsúlyt. A tempós foglalkozás folyamatos összpontosítást követelt a résztvevőktől, akik között a hosszabb kihagyás miatt rengeteg olyan fiatal volt, akik korábban még nem vettek részt hasonló eseményen.

- Ez volt az első alkalom, kezdésnek tökéletes volt, nagyon jól éreztem magam. Ismerőseim már korábban is vettek részt ezen a rendezvényen és nagyon jó dolgokat meséltek. Láttam videókat, olvastam beszámolókat is, ezek alapján döntöttem úgy, hogy én is eljövök idén. Szezonzárásnak tökéletes volt, nagyon hasznosnak találtam a programot, a végén pedig a játékos elemek remek hangulatot teremtettek. A szakmai rész nagyon hasznos volt, megvannak a védési típusok, hogy milyen helyzetben hogyan kell játékba avatkoznunk, ezen a területen nagyon fontos részleteket csiszolgattunk a közös foglalkozás során. Számomra nem kérdés, ha az időpont jól alakul, akkor a következő alkalommal is részt fogok venni a találkozón – osztotta meg benyomásait Salamon Patrik, az Alba-MÁV Előre kapusa.

Szintén az első találkozója volt ez Stark Petrának, a XVI. kerületi KMSE fiatal hálóőrének, aki már kettő éve dolgozik együtt Sugár Tímeával, így jól tudta, milyen szakmai munka vár a résztvevőkre.

- Sugár Tímea nyári táborában már voltam korábban, de a kapusok találkozója sorozatban nekem ez volt az első alkalom. Két éve dolgozom együtt Sususval, így már megtapasztaltam, milyen magas szintű munkát végzünk, ebben most sem kellett csalódnom, nagyon erős volt a szakmai rész. Célom, hogy felnőttként az NBI-ben védhessek, ehhez nagyon fontosak az olyan szakmai képzések, mint ami egy ilyen találkozón zajlik. Kiemelném, hogy a szakmai előrelépés mellett nagyon fontos az a közeg, az a közösség, ami egy-egy ilyen alkalom kapcsán összejön. Rengeteg új ismeretséget kötünk, és alapvetően egy nagyon jó hangulatban, kiváló közösségben fejlődhetünk.

 

A szakmai munka után a nap második felében a játékos rész került előtérbe, a délután folyamán csoportokba osztva játékos ügyességi feladatok kerültek elő. Ezek a gyakorlatok egyrészt kiválóak voltak a különböző részképességek fejlesztésére, másrészt csapatépítő jellegük miatt kiemelt fontosságúnak bizonyultak. erre Sugár Tímea is felhívta a figyelmet.

IMG_1324.JPG

- Két év kimaradt, amikor nem lehetett ilyen nagy létszámban megrendezni a Kapusok találkozóját. Akkor a kluboknál, ahol dolgozom, próbáltam kisebb csoportokban továbbvinni a rendezvényt, hogy nem merüljön feledésbe, most viszont két év után már újra együtt tölthettünk egy napot. Ez a legfontosabb, hiszen a találkozó fő célja az, hogy a gyerekek megismerjék egymást, ismeretségek, barátságok alakuljanak ki. Hogy élvezzük ki a kapusságunkat, hogy egy fárasztó, sok edzéssel és mérkőzéssel járó szezont közösen megünnepeljünk. Függetlenül nemtől és korosztálytól meg tudjuk ünnepelni azt, amit nagyon szeretünk, azt, hogy kapusok vagyunk.

A Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítvány természetesen a jövőben is kiemelt fontosságú feladatként tekint a kapusok találkozójának megrendezésére, ezt nem is titkolta az alapítvány vezetője. Sugár Tímea szerint nagyon fontos, hogy a résztvevők nem csupán az ajándék pólót vihették haza emlékként, de új barátságokkal és élményekkel gazdagodtak, ez a Kapusok Találkozójának egyik fő ereje.

- A legfontosabb az élmény. Ha azt látom a gyerekeken, hogy a nap közben, illetve a nap végén mosolyognak, és mint most, az interjú alatt is hallom a nevetésüket, akkor az a cél, ami miatt ez a rendezvény létrejött, megvalósult. És ennél nem is kell több!

Németh Zoltán