UTÁNPÓTLÁS KORÚ SPORTOLÓ ÉS A SPORT COACH KÖZÖS MUNKÁJA - 2022.04.05.

UTÁNPÓTLÁS KORÚ SPORTOLÓ ÉS A SPORT COACH KÖZÖS MUNKÁJA

A Sugár Tímea Kézilabda Kapusképzés Alapítvány új lehetőséget biztosít a kapusok számára, ez a Kapusokat támogató program. Az első kapus, aki ebben a programban részt vehet, Bacsi Mihály Sámuel, vele is beszélgettünk az élményeiről. Mit is takar igazából ez a program? Erre kapunk választ Sugár Tímeától és megismerkedhetünk egy sport coach munkájával is.

Sugár Tímeát kérdeztük, hogy ez a program mit ad a kapusok számára és miért indította el az alapítvány?

Az alapítvány célja, hogy a kapusok számára élményt és fejlődési lehetőséget biztosítson. Ebbe a kitűzött célba illik bele ennek a programnak az elindítása. A kapusok fejlesztése nagyon sokrétű és az edzéseken kívül számtalan lehetőség van, aminek az ismeretével a kapus többé válhat. A program nem megoldásokat kínál a problémákra, hanem lehetőségeket villant fel. Ismereteket ad, amire a kapus akár nem is gondol, hogy mennyire jól tudja szolgálni a fejlődésben. A Sugár Kapusképzés módszerem is erre épül, hogy technikai és taktikai tudás mellett az önismeret az az alap bázis, amire építkezni tudunk.

A beszélgetést Misuval folytatjuk. Hogyan érezted magadat, amikor az alapítvány felkínálta számodra a lehetőséget, hogy ebben a programban részt vegyél?

IMG_0350.jpg

Nagyon megtisztelő volt és nagyon örülök, hogy részt tudok venni benne, eddig nagyon sokat tudott adni számomra és remélem a jövőben is tudom folytatni a közös munkát.

A kapus támogató program keretében legutóbb sport coachnál jártál, milyen volt Mészöly Emillel együtt dolgozni, mit tudsz magaddal vinni?

Igazán hasznos volt és főleg lelkileg tudott segíteni, tudatosságban, fókuszban és a mentális erő fejlesztésében. Rendszerezni tudtuk a bennem megfogalmazódott célokat és a jövőkép kialakítását.

Magadtól megfogalmazódott volna benned, hogy elmenj egy szakemberhez?

Valószínűleg nem, és örülök, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Magamtól nem jutott volna eszembe, hogy eljöjjek, mert sportpszichológusokról már hallottam, de sportcoach szakemberekről még nem. Nagyon hasznos és mindenkinek tudom ajánlani.

Emil, milyen érzésekkel fogadtad az alapítvány felkérését, hogy ebben a programban coachként vegyél részt?

Számomra nagyon megtisztelő volt a felkérés, hogy foglalkozzak egy sportolóval és külön fantasztikus érzés volt, hogy egy utánpótlás korú sportolóval dolgozhatok együtt.

A coach mit tud adni a fiatal sportolóknak, melyek azok a területek amikre ilyenkor fókuszálsz?

Elsősorban a célok meghatározása, a motiváció a legfontosabb. Mindig legyen cél állítás. Természetesen vannak olyan gyökerek, feladatok, kérdések, amelyekkel jönnek a sportolók, amiken szeretnének változtatni. Ebben az esetben az a legcélravezetőbb, ha minél gyorsabban az adott probléma térből átjutunk a megoldás térbe, azaz a jelenben végezzük el a munkát és a jövőre fókuszálva olyan stratégiákat, terveket tudunk közösen összerakni, amelyek segíteni fogják a sportoló  jövőbeli fejlődését.

Vannak a sportpszichológusok és vannak a sport coachok, mondanál pár szót, hogy mi a különbség a két szakember munkája között, mert sokan összemossák ezt a két területet.

A sportpszichológus felhasználja a pszichológiai kutatások ismereteit és az alkalmazott pszichológiai eszközöket. Felméri a sportolók  mentális képességeit a maximális teljesítmény érdekében. A sportcoach szakemberek segítséget nyújtanak a sportolóknak abban, hogy a rejtett akadályok felszínre kerüljenek, és megfelelő kommunikációval minél gyorsabban átbillenjenek egy eredményes jövőbeli megoldási térbe. Természetesen sok olyan eszköz, gondolat van, amelyeket egy sportpszichológus és egy sportcoach egyaránt felhasznál annak érdekében, hogy a sportoló mentális képességeit fejlessze.

Az alapítvány szeretne még további kapus tehetség programot folytatni, nyitott vagy-e a további együttműködésre?

Természetesen, mert nagyon jó kezdeményezésnek gondolom. A kapus úgy vélem egy csapatjátékon belül kiemelt szerepet tölt be. Egy kiemelkedő teljesítményhez komoly fókusz és koncentráció szükséges. Nagyon szívesen dolgozom az alapítvány által támogatott kapusokkal a továbbiakban is.

Berkesi Péter