Susu és a kapusok - 2023.02.08.

 

Sugár Tímea, 101-szeres volt válogatott kapus a 2022/2023-as szezon kezdete óta dolgozik a CYEB Budakalász kapusedzőjeként. Kíváncsiak voltunk arra, hogy ezalatt a bő félév alatt mik a tapasztalatai és hogy érzi magát nálunk.

Budakalászon nagyon jól érzem magam, azt gondolom, az az elmélet és munkamorál, amit én képviselek az közös nevezőt talált a fiúkkal. Nagyon sok kapusedzést, speciális feladatokat végzünk, hogy azokat a plusz dolgokat, amik által szerintem fejlődni tudnak azt be tudják építeni a védésükbe. Szerintem ez a fél év rá is mutatott arra, hogy fejlődnek, haladnak előre, egyre stabilabbak és egyre jobb teljesítményt tudnak nyújtani.  Én az elme test lélek egységében hiszek és nagyon fontos, hogy ezt a másik oldal is így gondolja. Azok a játékosok, akik nagyon szeretnek hajtani, sokat szeretnek dolgozni, akik gondolkodnak, akik küzdenek, akik jobbá szeretnének válni és fejlődni szeretnének, azokkal az egyénekkel nagy összhangban vagyok. Én tanítani szeretnék ők meg tanulni, azt hiszem, hogy ezzel itt Budakalászon nincs semmiféle probléma.

 Erre számítottál, egyáltalán fel lehetett erre készülni?

Igazából első női kapusedzőként veszek részt a férfi kézilabdában, legalábbis Magyarországon az NBI-es mezőnyben. Az elején nem tudtam, hogy mire számíthatok, hogy a fiúk, a csapat hogyan fogadnak majd vagy hogy lesz-e valami olyan véleményük rólam, amit majd kezelni kell. Nem tudtam, hogy mit várhatok, de mindenki nagyon nyitott és befogadó volt, kíváncsiak voltak arra hogy hogy én mit tudok hozzátenni a munkájukhoz. Amit kaptam az nagyon tetszik, egy nagyon inspiráló közegbe kerültem.

Van e különbség nő és férfi profi csapat között?

Van e különbség nő és férfi profi csapat között? Természetesen van különbség a nemből adódóan, de ez természetes, illetve kicsit másképp kezelnek a férfiak bizonyos helyzeteket. Az edzés vezetésben, az edzésnek a mennyiségében vagy a feladatokban nincsen különbség. A technikai kivitelezésnél kilencvennyolc százalékban azonos dolgok vannak. A lányokkal és a fiúkkal is átbeszélünk mindent, foglalkozunk a problémákkal, megosztjuk a gondolatainkat. A szituációra adott válaszok ugyan azok és az, hogy ki szeret dolgozni, ki szeretne fejlődni, pedig az egyéntől függ. Nagy különbség tehát nem volt ezen a téren.

Mennyit dolgozol a héten a felnőttekkel és az utánpótlással?

A felnőttekkel négy edzésen vagyok, ebből kettő külön kapusképzés a másik kettő tréningen mezőny lövések vannak, illetve ott mindig becsempészek egyéb fejlesztő kapus feladatokat is, mert „ha már ott vagyunk, akkor dolgozzunk”. Ezen kívül videózunk és természetesen a mérkőzésre jövök hozzájuk. Utánpótlásban 12 éves kortól vannak a gyerekek nálam, az ifi és serdülő csapatnak két edzése van külön specifikus kapusmunkával. A kisebb korosztályok két csoportra vannak bontva és heti egy-egy tréningen dolgozunk és építjük fel őket.

Hogy érzed milyen a kapcsolat közötted és a srácok között, megtaláltad az utat a személyiségünkhöz?

Azt gondolom, hogy jó kapcsolatban vagyunk kapusokkal, a közös munkánk jó úton halad. Nagyon szuper, hogy nyitottak azokra az új gondolatokra, amiket én hozok. Új ember vagyok az életükben, aki új inspirációt különleges atmoszférát tud teremteni. Azon dolgozom, hogy ők minél jobbak és sikeresebbek legyenek, akkor vagyok boldog, ha ők is azok és ehhez kell a siker! Egyre nagyobb célokat tűzünk ki magunk elé, amiket el szeretnénk érni. Egy stabil, magas százalékos védési hatékonyság a vágyunk, amit minden körülmény között meg tudnak valósítani.

 

Felnőtt kapusokat kérdeztük Susuról!

Több mint fél év és az őszi szezon után mi a véleményetek a közös munkáról?

Váczi Dániel: Sokat dolgozunk Timivel, aki rendkívül jól felkészült szakember. Folyamatosan keresi, hogy miben tudunk még jobbak lenni és egyezik az én mentalitásommal. Élvezem a közös munkát, azt gondolom a bajnokság második felében még jobban meg fog látszódni a keze munkája.

Daniel Gjorgjeski: Úgy gondolom, hogy az eddigi munkánk kiváló, hiszen Timi kiváló edző. Fizikálisan és taktikailag is sokat segít nekünk és úgy gondolom, hogy ezt a fél szezont ugyanabban a ritmusban folytatjuk sok munkával és kommunikációval.

Látszólag stabil játékot mutatsz a mérkőzéseken, te is így gondolod? Minek köszönhető ez? Mi az a plusz, amit kaptál Timitől?

V.D.: Igen, a korommal a teljesítményem is stabilabbá vált. A pluszt nehéz egy dologra kihegyezni. Minden területen tud olyat tanítani, ami hasznomra válik. Sok apró változás az edzésekben, video elemzésben, taktikában és stílusban szerintem segít abban, hogy egy magasabb színvonalat tudjak stabilan védeni hétről hétre.

D.G.: Nagyon keményen dolgozunk, Timi nagyon elkötelezett irántunk Fizikálisan és taktikailag is minden meccsre felkészülünk. Sokat beszélünk a hibáinkról, de az erősségeinkről is. Igyekszik a legjobbat kihozni belőlünk, ami miatt eredményesebbek tudunk lenni a meccseken.

Az egyetlen férfi klub vagyunk, ahol női kapusedző dolgozik. Mit szóltatok ehhez év elején és változott e a véleményed mostanra?

V.D.: Nem voltak előítéleteim év elején, kíváncsian vártam a közös munkát. Szerintem nem az edző neme számít, hanem hogy milyen vele a közös munka. Milyen ember és mennyire jó szakember. Így fél év után bebizonyosodott számomra, hogy a Timi nagyszerű edző és emellett jó kapcsolat alakult ki közöttünk, hiszen a cél közös, egyre jobban teljesíteni. Végső soron, mindannyiunkat a védések alapján ítélnek meg.

D.G.: Eddig nem volt ilyen tapasztalatom egy női edzővel való munkában, de az első naptól kezdve volt egy találkozónk Timivel, ahol elmondta nekünk a munkatervét és az elvárásait, így nem voltak kétségeim a kemény munkával kapcsolatban, és úgy gondolom, hogy ebben a fél szezonban még jobbak leszünk.

 

Utánpótlás kapusok

Több mint fél év és az őszi szezon után mi a véleményetek a közös munkáról?

Biró Benedek (U20, Felnőtt): Szerintem jól működik a közös munka, jó hogy valaki folyamatosan foglalkozik velünk kapusokkal, azt gondolom hogy látszik a fejlődés.

Csányi Márton (U20): Úgy gondolom, hogy az első fél év nagyon hasznosan telt el Susuval, mivel sokat dolgoztunk a különböző védési technikákon. Így az eddigi mozdulatokat fejleszteni tudtuk, illetve sok új mozdulatot is vettünk.

Sápy Márton (U20): Az elején amikor megtudtuk, hogy ő lesz a kapusedzőnk meglepődtünk, hiszen női edzővel Timi előtt nem dolgoztunk. Azonban már az első edzéseken tudtuk hogy jó lesz a közös munka, mert nagy szakmai tudással rendelkezik.

Benzsay Zsombor (U18).: Szerintem Susuval nagyon jól kijövünk mindannyian. Nagyon kedves és figyelmes velünk.

Grósz Bence (U18, U16):  Minden edzés elején a már bemelegítés után nagyon elfáradok, de szerintem sokat fejlődtem a Susu  kezei alatt.
Stabilabbnak érzed a játékod? Amennyiben igen, akkor szerinted minek köszönhető ez?

B.B.: Igen szerintem annak köszönhető, hogy rendszeresen van kapusedzés. Edzéseken eddig is odatettem magam mindig, de nem raktam bele elég plussz munkát, erre ő hívta fel a figyelmemet.

Cs.M.: Több új technikát ismertem meg az edzéseket és ezeket élesben is tudtam alkalmazni. Ezáltal a meccseken is hatékonyabban tudtam védeni.

S.M.: Igen, szerintem annak köszönhető, hogy rendszeresen van kapusedzésünk, ahol tovább tudunk fejlődni a módszereivel.

B.Zs.: Igen, stabilabbnak érzem a játékomat. Nagyon pontosan és egyszerűen magyarázza el Susu a dolgokat, így könnyebben megértem és jobban oda tudok rá figyelni. Susutól még nagyon sok magabiztosságot kaptam, abban biztos vagyok. Biztosabban támadom le az embert vagy a sávot, ahogy a helyzet kívánja.

G.B.: A helyes mozdulatokra és a helyes testtartásra hívta fel a figyelmemet, ami által a védéseim is hatékonyabbak lettek.

Mi az a plussz, amit kaptál Timitől? Miben fejlődtél leginkább?

B.B.: Ziccerek védésében.

Cs.M.: Elsősorban az átlövés és a ziccer védési technikákban tudtam fejlődni.

S.M.: Ziccer és átlövés védési technikákban.

B.Zs.: A labda olvasásában, sokkal gyorsabban és pontosabban tudok a területbe kerülni mivel tudom, nagyjából hova lövi a játékos.

G.B.: Talán a ziccervédésekben fejlődtem a legtöbbet.