A PÁLYÁRÓL AZ ORVOSIRA - 2019.05.27.

 

A pályáról az orvosira

A váltás, azok a bizonyos mérföldkövek sosem könnyűek egy ember életében. Az Alba Fehérvár KC ifjú kapusa, Mandel Maja most egy komoly mérföldkőhöz érkezett: a kézilabda kapuból az orvosi pálya felé veszi az irányt.

sugarkapuskepzes_orvosi1.jpg

Mandel Maja az Alba Fehérvár KC ifjúsági csapatának hálóőreként izgalmas szezonon van túl, igaz, az érettségi miatt ebben az évben a tanulmányok kerültek inkább előtérbe. A négy éve Sugár Tímea irányításával dolgozó fiatal kapus ráadásul most komoly váltás előtt áll, hiszen egy kemény, álmatlan éjszakákat hozó döntést kellett meghoznia. A kézilabda most kicsit háttérbe szorul, hiszen Maja felsőfokú tanulmányaira összpontosít majd, célja az orvosi pálya.

- Idén érettségizem, épp az írásbeli és a szóbeli közötti időszakban vagyok. A tervem szerint folytatom tanulmányaimat, ősztől egy másik városban egyetemre szeretnék járni, így nem tudom folytatni a kézilabdát, legalábbis itt Fehérváron nem. Egyetemi csapat színeiben szinte biztosan játszom majd tovább, aztán majd meglátjuk, mennyire sikerül a tanulást és a sportot összeegyeztetni. Első számú célom az orvosi pálya, Budapestet és Pécset is megjelöltem, és ott mindkét egyetemnek van kézilabda csapata. Ha esetleg az orvosi nem sikerül, akkor gyógytornász szakon mennék tovább, az szintén Pécsen működik.

Majának nem volt egyszerű meghoznia ezt a döntést, hiszen már évek óta a kézilabda állt élete középpontjában.

- Harmadikas voltam, mikor elkezdtem kézilabdázni, korábban csak hobbi szinten sportoltam, így ez nagy fordulópont volt az életemben, hiszen onnantól már rendszeresen jártam edzésekre, voltak kötelezettségek. Azóta a kézilabdáé volt az első hely az életemben, most, az utolsó, végzős középiskolai évemben lépett előre a tanulás. Nehéz lesz a váltás, hogy most már a kézilabda nem lesz benne ennyire erősen az életemben. Már a mostani szezon sem volt könnyű el kellett fogadnom, hogy a tanulás miatt nem tudok az eddigi gyakorisággal edzésekre járni vagy épp nem tudok minden meccsen ott lenni. Ugyanakkor meg kellett hoznom egy nagyon nehéz döntést, mert a kézilabda nekem nagyon fontos pont volt eddig az életemben. Eleinte sport vonalon szerettem volna továbbtanulni, a TF volt a kiszemelt egyetem, de az idő múlásával rájöttem, az én igazi utam az orvosi vagy a gyógytornász vonal lenne. A szüleimmel nagyon sokat beszélgettünk erről, azt mondták, mindenben támogatnak, de ezt a döntést nekem kell meghoznom, ők mindenképpen mögöttem állnak majd. Így megszületett az a döntés, hogy most a tanulmányok kerülnek előtérbe. Ugyanakkor nagyon hálás vagyok a sportnak, a kézilabdának, megtanított az alázatra, kitartóvá nevelt és nem mellékesen egy fantasztikus közösség tagja lehettem. Nem csupán maga a sport szeretete a fontos, hanem az is, hogy kaptam egy második családot, amiért örökké hálás leszek.

sugarkapuskepzes_orvosi2.jpg

Maja nagyon hálás klubjának, társainak, edzőinek az elmúlt évekért, de kiemelten fontos volt számára, hogy Sugár Tímea irányításával dolgozhatott együtt.

- Négy évet dolgoztam együtt Sususval, előtte is voltak már kapusedzéseim, de azok azért nem voltak ilyen magas szintűek, mint a vele elvégzett munka. Nagyon szerettem vele dolgozni, mindenképpen a jó és kellemes emlékeim közé kerül az együtt töltött időszak. Nem csupán a szakmai kérdésekben segített sokat, de mint ember is mindig számíthattam rá, rengeteget tanultam tőle. Bár még fiatal vagyok, de mindig is mérföldkőként fogok visszatekinteni az elmúlt néhány évre. Őszintén mondom, nagyon fognak hiányozni Susu edzései. Keményen dolgoztunk évek óta, annyira az életem része lett a közös munka, hogy ha csak egy-két hét kimaradt mondjuk betegség miatt, már alig vártam, hogy újra mehessek. Igen, hiányozni fog a közös munka, nagyon is!

Maja elszántságát, elkötelezettségét, kitartását ismerve nem kérdés, élete új kihívásával is sikerrel birkózik meg. Sok sikert, Maja!

Írta: Németh Zoltán
Fotók: Horváth Gyula

 

Vissza a hírekhez