SUSU SIKERE FRANCIAORSZÁGBAN - 2018.09.22.

SUGÁR TÍMEA A FRANCIA SZÖVETSÉG EDZŐINEK TARTOTT ELŐADÁSOKAT

A francia válogatott másodedzője, Sebastien Gardillou Franciaország kiemelt központjai edzőinek szervezett továbbképzést, melyen összesen húsz edző vett részt. A Francia Kézilabda Szövetség szándéka, hogy magasabb szintre emeljék a kapusok képzését, ebből a célból rendezték meg ezt a konferenciát. Az eseményre előadóként kapott meghívást Sugár Tímea, az Alba Fehérvár KC kapusedzője.

„Szeptember 17-én, hétfőn utaztam Franciaországba. Eredetileg Rácz Marianne kapta a meghívást, de nem tudta elvállalni a felkérést, ezért Marianne és Szabó Edina engem ajánlott a konferenciára. Mindössze négy nappal az utazás előtt értesültem a lehetőségről, ami rögtön különleges helyzetet teremtett. Sokat segített a gyors felkészülésben, hogy rendszerben dolgozom, a kialakított struktúrámnak köszönhetően az általam elvárt színvonalon tudtam megtartani az előadásokat.

Hétfőn Párizsban megtekinthettem az újonnan épült sportközpontjukat, és kellemes vacsora mellett beszélgettünk az intézmény vezetőivel. Másnap, kedden gyorsvonattal utaztunk a konferencia helyszínére, Besanconba. Négy előadást tartottam, három elméletit és egy gyakorlatit. A felkéréskor kihangsúlyozták, hogy saját meglátásaimra és az általam képviselt kapusmódszerre kíváncsiak. A konferencia másik előadója Abas Arslanagic volt, aki a jugoszláv kapusiskola alapjainak a letételében vállalt jelentős szerepet, ő a balkáni kapustechnika jeles képviselője.

Az előadásaim témái a következők voltak:

- Utánpótlás-játékosok mentális felkészítése a kapusképzés során;
- A kapusképzés koncepciója és a kapusokkal szembeni elvárások korosztályos bontásban;
- A legfontosabb támpontok szélső lövésnél a kapusok számára;
- A szélső lövés elleni védési technikák bemutatása; gyakorlati illusztráció a helyezkedésre és pozíciófelvételre a különböző szélső lövéseknél.

Szeretettel fogadtak és nagy érdeklődést mutattak az általam képviselt gondolatok iránt – ez abban is megmutatkozott, hogy az előadások után számtalan kérdést tettek fel a hallgatók, és külön gyakorlatok bemutatását is kértek, aminek természetesen szívesen tettem eleget. Nagy elismerés volt a sok gratuláció, ami megerősített abban, hogy az a módszer és struktúra, amit kidolgoztam, különleges és komoly értéket képvisel.

Nagyon jól éreztem magamat, és feltöltődve, újult erővel vetem bele magamat a további itthoni feladataimba. Köszönöm a lehetőséget Marianne-nak és Edinának, illetve Deli Ritának, aki lehetővé tette, hogy versenyidőszakban három napra elutazhassak erre a konferenciára.”

forrás: albakezi.hu

Vissza a hírekhez